Σε σοβαρό «διαρθρωτικό» πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα προσαρμογής, εξελίσσονται οι σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε μείωση, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν στα είδη διατροφής.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο που ξεκίνησε ο αποπληθωρισμός. Αποτέλεσμα ήταν οι σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο καταγράφηκαν:
- στο πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%,
- στα αεροπορικά εισιτήρια 15,5%,
- στις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,3%,
- στα ασφάλιστρα μεταφορών 11,4%,
- στις οικιακές υπηρεσίες 8,1%,
- στα φρούτα 6,1%,
- στα λαχανικά 4,6%,
- στα ξενοδοχεία 3,6%
- στον καπνό 3,5%.
- στα έπιπλα 5,4%,
Ωστόσο ο γενικός δείκτης τον Ιούλιο, μειώθηκε 0,7%, λόγω μείωσης των τιμών σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως:
- στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα κατά 5,1%, επειδή ο κόσμος δεν αγοράζει πια καινούργια έπιπλα, οικιακές συσκευές και στις οικιακές υπηρεσίες κλπ.
- στην Υγεία κατά 3,5% εξαιτίας της μείωσης τιμών στα φάρμακα, τις ιατρικές και τις παραϊατρικές υπηρεσίες,
- στις επικοινωνίες κατά 4,3% λόγω μείωσης των τηλεφωνικών υπηρεσιών,
- στην εκπαίδευση κατά 4%) λόγω της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων , ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών,
- στην αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες κατά 3%,
- στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια κατά 1,5%,
- στις μεταφορές κατά 1,5%, λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα αεροπλάνα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου