Σε αναμονή της κατάληξης που θα έχει το πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών. Η τρόικα θεωρεί τροχοπέδη για την ομαλοποίηση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία ισχύει βάσει της νομοθεσίας ως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών τον Σεπτέμβριο αναμένεται πίεση προς την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση ανάκλησης του προστατευτικού καθεστώτος.
Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη προαναγγείλει διά του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μερική άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Με τον τρόπο αυτό, μερικές χιλιάδες ακίνητα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες. Αμεση ήταν η αντίδραση βουλευτών και από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι όχι μόνον τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση, αλλά έκαναν λόγο και για κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη χρονική επέκταση του μέτρου της προστασίας των δανειοληπτών και για το 2014.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά των πλειστηριασμών αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες του τμήματος ανάλυσης της GLP Values, και έχοντας αναλύσει δειγματοληπτικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που συνδέονται με δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και τις τρέχουσες αξίες του 2013 σε σχέση με το 2008, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η πρόσθετη μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων λόγω εφαρμογής των πλειστηριασμών θα κυμανθεί από 12% ως 21%.
Πάντως, η εταιρεία σημειώνει ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες των προβλέψεων, λόγω της αλλαγής της φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος μετά τις τελευταίες συγχωνεύσεις.
Ειδικότερα, πριν από δύο με τρία χρόνια, όταν υπήρχαν πάνω από δώδεκα τράπεζες, δεν μπορούσε να υπάρχει κοινή πολιτική εφαρμογής των πλειστηριασμών. Σήμερα όμως, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα υπάρξει πιο ενιαία και ισορροπημένη εφαρμογή του μέτρου, αφού οι τράπεζες μέσω των οικονομοτεχνικών μελετών μπορούν να μετρήσουν ακριβέστερα τον αντίκτυπο από την έναρξη εφαρμογής των πλειστηριασμών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τρόικα θα επιδιώξει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης των προβληματικών δανείων, με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επισφάλειες και ζητούν την ανάληψη επιθετικών δράσεων προς την κατεύθυνση οριστικής τακτοποίησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Κεντρικός στόχος αποτελεί ο σχεδιασμός ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει από τη μία πλευρά την εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμίσεων σε χορηγήσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και να καταβάλλουν τις δόσεις τους και από την άλλη θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα αθέτησης των υποχρεώσεων από όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά επιλέγουν να μην είναι συνεπείς.
Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μαζί με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ασκήσεων της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα πρέπει το ερχόμενο φθινόπωρο να παραδοθεί στις Αρχές και μία έκθεση για τις πολιτικές που ακολουθεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα στον τομέα της διαχείρισης των επισφαλειών. Τα ευρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες ώστε ως το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου να έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις «αναβάθμισης» των πρακτικών που εφαρμόζονται.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου