Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αγνώριστο το νέο Λύκειο -Ανατροπές και αλλαγές σε Πανελλαδικές Εξετάσεις και επιστημονικά Πεδία

Από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν όλα στα Λύκεια με στόχο να σταματήσει το σχολείο να αποτελεί ένα φροντιστήριο αλλά να μπορεί να παρέχει τη γενική παιδεία που χρειάζονται οι μαθητές κα να μην εγκαταλείπουν από την πρώτη τάξη του Λυκείου τα μαθήματα Γενικής Παιδείας δίνοντας βάρος μόνο στα Κατεύθυνσης.


Οι βασικές αλλαγές στο νέο Λύκειο

Πέντε θα είναι οι βασικές αλλαγές στο νέο Λύκειο που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο. Οπως αναφέρει και το Εθνος αυτές είναι η μείωση των μαθημάτων, η προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου και των τριών τάξεων των Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η πριμοδότηση των υποψηφίων όταν οι βαθμοί των Πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου, δημιουργούνται 4+1 επιστημονικά πεδία με τις αστυνομικές και στις στρατιωτικές σχολές να μπαίνουν σε ξεχωριστό πεδίο και τέλος θα οριστούν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.

Συγκεκριμένα:
  • Τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται στις Πανελλαδικές οι μαθητές μειώνονται από έξι σε τέσσερα.
  • Τέσσερα τα Επιστημονικά Πεδία:
1ο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά ή Αρχές Φυσικών Επιστημών
2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία
3ο Επιστήμες Υγείας
Νεοεεληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία
4ο Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία ή Ιστορία, Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας ή Οργάνωση & Διοίκηση ή Λατινικά
  • Πότε θα γίνεται η επιλογή Πεδίου
Οι μαθητές της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από τη 10η Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, επιλέγουν μέχρι δύο Πεδία, όπου εντάσσονται και οι αντίστοιχες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
  • Προσμέτρηση των βαθμών του απολυτηρίου
Οπως αναφέρουν και τα ΝΕΑ το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο είναι ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται πως θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων Λυκείου. Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης δηλαδή θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης.
  • Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α' τάξης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' τάξης με 0,7 και της Γ' τάξης με 0,9. Το άθροισμα θα διαιρείται διά τρία και το πηλίκο θα αποτελεί τον Βαθμό Προαγωγής και Απόλυσης. Στη συνέχεια το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο σενάρια για την προσμέτρηση του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου