Με ένα σήμα κινδύνου για την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως των νέων, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύθηκε για προσωπική μάχη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας.
«Δεν αντέχει άλλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί για να περάσουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης και να πολεμήσουμε τη δραματική ανεργία των νέων. Είναι ένα δραματικό φαινόμενο, χάνεται μια γενιά, μια γενιά της Ευρώπης...», ήταν το προεδρικό μήνυμα στον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Eurogroup.
«Είμαι και θα παραμείνω φίλος της Ελλάδας και δεν χρειάζεται να προσπαθήσω γι' αυτό...», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα με τα παράσημα που απονέμει η Ελληνική Δημοκρατία στους κορυφαίους φιλέλληνες.
Παράλληλα, πήρε θέση για τη διένεξη που προκαλεί στους κόλπους της τρόικας η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εσφαλμένη διάγνωση της ελληνικής κρίσης υπήρξε και από ευρωπαϊκής πλευράς. «Τα θέματα που έθιξε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αλάνθαστος. Δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτή η διαδρομή ήταν αλάνθαστη. Υπήρξαν λάθη...», σχολίασε κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρώην πρόεδρος τoυ Eurogroup επέμεινε ιδιαίτερα στις κινήσεις των τελευταίων μηνών για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας, τόνισε και από την πλευρά του ότι «το Grexit αποτελεί παρελθόν», ενώ διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως πρέπει άμεσα να κινηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα. «Τα 6 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων την περίοδο 2014-2020, θα επιθυμούσα να χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους το 2014 και 2015 και θα ήθελα επίσης το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι ύστερα από ύφεση που ήδη διαρκεί 6 χρόνια στην Ελλάδα δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 6 χρόνια για να αρχίσει να υλοποιείται ένα τέτοιο αναγκαίο πρόγραμμα».
ΕΙΠΕ
Υπήρξαν λάθη
«Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αλάνθαστος. Δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτή η διαδρομή ήταν αλάνθαστη. Υπήρξαν λάθη...»
ΕΙΠΕ
Υπήρξαν λάθη
«Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αλάνθαστος. Δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτή η διαδρομή ήταν αλάνθαστη. Υπήρξαν λάθη...»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου