Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών. Παράλληλα για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους εκπροσώπους των δανειστών, την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για 6 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί δεν απάντησαν ούτε θετικά ούτε αρνητικά στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο ζήτησαν να δουν κάποια λεπτομερή στοιχεία για τον κλάδο των ξενοδοχείων.
Από την πλευρά τους στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εκτιμούν πως εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε, επίσης, ότι κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα «άνοιξε όλη η ατζέντα των θεμάτων (δημοσιονομικά, προαπαιτούμενα Ιουνίου και διαρθρωτικά), υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις».
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν, παράλληλα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Αντίθετα, δεν τέθηκε το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού από τα μέσα του 2014 έως και το 2016, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο, το φθινόπωρο. Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη».
Ταυτόχρονα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, και το μείζον ζήτημα του Δημοσίου. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν στις 16:00 το μεσημέρι με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στα προγράμματα κινητικότητας, που θα συνοδεύουν τα νέα συρρικνωμένα οργανογράμματα των υπουργείων. Τα οργανογράμματα αυτά αφορούν άμεσα 455.895 υπαλλήλους, για άλλους 109.105 θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα εντάσσονται ακόμη 85.787 υπάλληλοι έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Συνολικά ως το τέλος του έτους υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο, 4.000 υπάλληλοι, 1.000 μέχρι το Μάρτιο του 2014, άλλοι 4.000 ως τον Ιούνιο του ίδιους έτους, 2.000 ως τον Σεπτέμβριο και άλλοι 4.000 μέχρι τα τέλη του 2014 προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα πολύ «ευαίσθητο» ζήτημα, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πολιτικά στο ανώτατο επίπεδο, με συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι αρκετά σύντομα, πιθανότατα και στο μέσο της εβδομάδας.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης. Επιζητεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, και πριν από το Eurogroup της 20ης Ιουνίου, ενώ προσδοκά να έχει υπάρξει νωρίτερα η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Σημειώνεται, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη για να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Euro Working Group και θα επιστρέψουν αμέσως μετά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου