Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου με «φόντο» την ελληνική κρίση χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως εντείνει πλέον τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά και την παραδοχή του «λάθους» για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει, αναμφίβολα, σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα λιτότητας.

Σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που επικαλείται η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επομένων 12 μηνών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω άφεση του επίσημου ελληνικού χρέους.  
Εξάλλου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το γερμανικό «όχι» σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης. Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 
Σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους προς τους επίσημους δανειστές, αυτός ο όρος δεν πληρούται. Υπό την έννοια αυτή το «δίκαιο περί προϋπολογισμού» της Γερμανίας δεν θα επέτρεπε μερική άφεση του ελληνικού χρέους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει, μέχρι στιγμής, να κρατήσει χαμηλούς τόνους, χωρίς να πάρει θέση στην κόντρα που σημειώνεται στις «πλάτες» του ελληνικού λαού. Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι ποια στάση θα κρατήσει τελικά η κυβέρνηση, όταν το ΔΝΤ ή το Βερολίνο κάνουν πράξη τις απειλές τους και αποχωρήσουν από το ελληνικό πρόγραμμα.