Σάββατο 11 Μαΐου 2013

O ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ - Γερμανίας και οι θεωρίες συνωμοσίας


Της Αμαλίας Κάτζου

Και ξαφνικά ο σκληρός Σόιμπλε συμμερίζεται την εκτίμηση κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κρύβεται πίσω από τη στροφή που έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η διήμερη σύνοδο του G7 στη Βρετανία.


Σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς παρατηρητές η αναδίπλωση Σόιμπλε έχει στόχο να ηρεμήσει τα πνεύματα, καθώς ο γερμανός γνωρίζει καλά πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Γερμανία προς την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη και της εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών στην Ολλανδία, μία χώρα που θεωρούνταν πρότυπο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, με αύξηση της ανεργίας και με ένα χρέος που. Βλέποντας λοιπόν το Βερολίνο πως η κρίση αρχίζει να επηρεάζει τον πυρήνα της Ευρωζώνης και ειδικότερα μία χώρα που υπηρετεί πιστά τις γερμανικές επιδιώξεις, εμφανίζεται πιο διαλλακτικό σχετικά με την λιτότητα που επιβάλλεται στα κράτη της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες θα βγάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία από το τέλμα που έχει περιέλθει. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει στείλει ουκ ολίγες φορές μήνυμα στο Βερολίνο, διαπιστώνοντας πως η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί απειλή για τη χώρα του. Όμως οι ΗΠΑ χτυπάνε καμπανάκι στη Γερμανία και με άλλους τρόπους.

Το προηγούμενο διάστημα η Fed θέσπισε νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις ξένες τράπεζες, κάτι το οποίο αφορούσε και την Deutsche Bank. Mάλιστα η Goldman Sachs είχε υποβαθμίσει τη γερμανική τράπεζα, εκτιμώντας πως δεν πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. O αμερικανικός οίκος εκτιμούσε πως η Deutsche θα έπρεπε να μεταφέρει κεφάλαια ύψους 13 δισ. δολ. στην αμερικανική θυγατρική της για να καλύψει τις προβλέψεις για εποπτικά κεφάλαια. Παράλληλα την 1η Μαΐου εξέδωσε σύσταση short για τα 5ετή γερμανικά ομόλογα. Και όσοι αρέσκονται σε θωρίες συνωμοσίας βλέπουν αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την άνοδο στα spreads και των CDS των γερμανικών ομολόγων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως φουντώνει η κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας, κάτι που αναγκάζει την τελευταία να μαλακώσει τη στάση της, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μέρκελ και Σόιμπλε δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές με τεταμένες τις σχέσεις τους με τους αμερικανούς. Άλλωστε γνωρίζουν πως όσο και αν θεωρούνται φαβορί, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής. Και στην Ιταλία ο Μπερσάνι θεωρούνταν φαβορί, όμως οι κάλπες επεφύλαξαν έκπληξη κι έτσι τον πρωθυπουργικό θώκο ανέλαβε ο Ενρίκο Λέττα.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι αναλυτές θεωρούν πως το Βερολίνο θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες να μην υπάρξει όξυνση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ ή με κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα (βλέπε Γαλλία). Το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσουν μέχρι τότε οι αμερικανοί.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου