Συνεχίζεται και σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι.
Ο πρώην υπουργός έφτασε με την κλούβα της αστυνομίας στο Εφετείο λίγο μετά τις 9 το πρωί. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι διεκόπη για ολιγόλεπτο διάλειμμα η δίκη και ο πρώην υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος, οι διάδοχοί του στο υπουργείο Άμυνας φέρουν ευθύνες για τις συμβάσεις που υπεγράφησαν και πρέπει να ελεγχθούν.
Συγκεκριμένα, αιχμές για τους πολιτικούς που τον διαδέχθηκαν στο υπουργείο Άμυνας άφησε σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στο διάλειμμα της δίκης του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, εκδήλωσε την πρόθεσή του να μιλήσει «για όλα».
Όπως υποστήριξε: «Η βουλή έπρεπε να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το θέμα των υποβρυχίων, κυρίως για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων και τι έχασε από αυτό το Δημόσιο. Η σύμβαση συνεχιζόταν κανονικά όσο ήμουν εγώ. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Σκάνδαλο είναι μόνο αυτό που λένε για μένα; Δωροδοκία και ξέπλυμα; Αλλά θα μιλήσουμε για όλα. Θα βγουν όλα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι. Μόνο η αλήθεια βοηθάει».
Την ίδια ώρα, την απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων, που υπέβαλαν χθες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «παράνομων αμοιβών» του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησαν οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η εισαγγελέας Γιωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.
Όπως είπε η κ. Αδηλίνη, «η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή.
Η εισαγγελική λειτουργός «απάντησε» στην υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου που αναφέρθηκε χθες σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και ανάγκης «δίκαιης δίκης».
Όπως ανέφερε η κ. Αδηλίνη: «Άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».
Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.
Απούσα από τη δίκη είναι σήμερα και η Βίκυ Σταμάτη, η οποία σύμφωνα με τον δικηγόρο της αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Το αίτημα που υπέβαλε η κρατούμενη Βίκυ Σταμάτη για εισαγωγή και νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής εξετάζουν από το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.
Κατά πληροφορίες, το σημερινό αίτημα της κυρίας Σταμάτη αφορά σε προβλήματα υγείας ψυχιατρικής φύσεως, γεγονός που σημαίνει ότι -με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού των φυλακών Κορυδαλλού- πρέπει να διακομιστεί σε εφημερεύον νοσοκομείο με Ψυχιατρική Κλινική. Ωστόσο, η ιδιότητά της ως «ενοίκου» του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού περιπλέκει την κατάσταση καθώς οι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία στα οποία υπάρχει διαθέσιμος θάλαμος, συνήθως δίκλινος, μόνο για αυτούς.
Από την ακροαματική διαδικασία, απουσιάζουν οι 11 από τους 18 κατηγορούμενους, οι οποίο εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού πάντως επέμειναν ιδιαίτερα στην ένσταση εκκρεμοδικίας, ισχυριζόμενοι ότι, από τη στιγμή που η ποινική δίωξη από τη Βουλή εκκρεμεί, θα πρέπει να πάψει η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό από τη Δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ εκ των συνηγόρων ο κ. Κοτσαλής ζήτησε εκ νέου να κλητευθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και να καταθέσουν στο δικαστήριο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας: «Eίναι δυνατόν να μη δώσει τις δικές του εξηγήσεις ο τότε πρωθυπουργός, που έχει δει σημείο προς σημείο τη σύμβαση με τη Ferrostaal;».
Ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι έχει αρθεί ο αξιόποινος χαρακτήρας της κατηγορίας για ξέπλυμα, από τη στιγμή που το βασικό αδίκημα, που είναι η δωροδοκία, έχει παραγραφεί από το 2011.
Ενώ ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη υποστήριξε ότι διώχτηκε χωρίς να διερευνήσει κανείς εάν το 2000 η πράξη της δωροδοκίας ήταν αξιόποινη στην Ελβετία, όπου τηρούσε λογαριασμό με χρήματα, που κατά την ελληνική Δικαιοσύνη προέρχονταν από τις μίζες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου