Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η πρώτη οικονομική δύναμη του πλανήτη το 2016, ωστόσο οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι κάπως απίθανο να συμβεί, καθώς η ανάπτυξη υπονομεύεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση του γουάν.


Τον περασμένο Μάρτιο έρευνα του ΟΟΣΑ έδειχνε ότι η Κίνα βρισκόταν καθ’οδόν για την τέταρτη δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης έτοιμη να πάρει το 2016 τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβητούν το αν αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομία της από καθαρά εξαγωγική σε μία πιο καταναλωτική, γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα η ανατίμηση του γουάν, του κινεζικού νομίσματος, που έχει ενισχυθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Και τέλος, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ξαναβρεθεί τα επόμενα χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη σε διάφορους παράγοντες όπως η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα πήρε τη θέση της Ιαπωνίας ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη τον κόσμο το 2012, καθώς η οικονομία της εδώ και τρεις δεκαετίες αναπτύσσεται με ρυθμούς που αγγίζουν το 10% ετησίως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου