Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Απόπειρα υποκλοπής στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ήταν έξι και μισή το απόγευμα της Πέμπτης, 25 Απριλίου, και οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά άρχισαν να ανεβαίνουν στο δεύτερο όροφο της Βουλής, εκεί όπου χρόνια τώρα φιλοξενούνται οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όταν αυτό συγκαλείται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.
 

Ορισμένοι μάλιστα, που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα για να πιουν έναν καφέ με τους συναδέλφους τους στο εντευκτήριο της Βουλής, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Επίκαιρων», άρχισαν να ανηφορίζουν για την αίθουσα λίγο μετά τις έξι και τέταρτο, γνωρίζοντας ότι η «ώρα Σαμαρά»… διαφέρει κατά πολύ από την «ώρα ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πάντοτε ακριβής στα ραντεβού του και πολλές φορές πηγαίνει σε αυτά, λόγω της συνέπειας που τον διακρίνει, ακόμη και πέντε λεπτά νωρίτερα.

Η έκπληξη όλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν έφτασαν έξω από την αίθουσα του Υπουργικού και αντίκρισαν τη μεγάλη δρύινη πόρτα κλειστή, υπήρξε μεγάλη. Και έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς η ώρα περνούσε και ούτε η πόρτα άνοιγε ούτε ο πρωθυπουργός φαινόταν. 

Είχε πάει εφτά το απόγευμα, περασμένες μάλιστα, και η συνεδρίαση του Υπουργικού καθυστερούσε ήδη μισή ώρα. Τη στιγμή που η υπομονή για την ορθοστασία είχε αρχίσει να στερεύει και η περιέργεια να εξάπτεται, άνοιξαν οι πόρτες του Υπουργικού και τους επετράπη η είσοδος.

Την ώρα που οι υπουργοί κατελάμβαναν τη θέση τους γύρω από το μεγάλο τραπέζι, ταυτόχρονα αποχωρούσαν μάλλον ανέκφραστοι οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και στην αίθουσα έκανε την εμφάνισή του ο κ. Σαμαράς συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στενό συνεργάτη του, Τάκη Μπαλτάκο. Πριν πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει η κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση του Υπουργικού στην οποία δόθηκαν ρητές οδηγίες για σειρά θεμάτων, το λόγο έλαβε ο κ. Μπαλτάκος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, ο γενικός γραμματέας πρώτα ζήτησε συγγνώμη για την ημίωρη αναμονή και έπειτα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με βάση αυτούς, ο κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί στα μέλη του Υπουργικού ότι οι άνδρες που «χτενίζουν» εξονυχιστικά τους χώρους όπου παρίσταται ο πρωθυπουργός εντόπισαν κάποιο πρόβλημα ασφαλείας στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρεμβολές

Δεν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά για κάποιες παρεμβολές στα συστήματα ηχογράφησης των συνεδριάσεων του Υπουργικού, τέτοιες, που να επιτρέπουν στους ωτακουστές να υποκλέψουν τυχόν απόρρητες οδηγίες του πρωθυπουργού για κρίσιμα θέματα που «τρέχουν». 

Όπως είναι γνωστό, οι συνεδριάσεις του Υπουργικού ηχογραφούνται από ειδική υπηρεσία που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ενώ σε αυτές μετέχουν και εχέμυθοι πρακτικογράφοι-στενογράφοι που αποτυπώνουν το πρώτον τα λεχθέντα της συνεδριάσεως. 

Τα πρακτικά αυτά παραμένουν απόρρητα σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο για τουλάχιστον τριάντα χρόνια, πριν επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτά στους ερευνητές που επισκέπτονται το κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Σύμφωνα με τα υπονοούμενα που άφησε ο γενικός στην ολιγόωρη παρέμβασή του, η έρευνα των ανδρών ασφαλείας έδειξε κάποιο πρόβλημα παρεμβολών στα συστήματα ηχογράφησης της συνεδρίασης, το οποίο έλυσε το εξειδικευμένο προσωπικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου