Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φθηνότερο το νερό από τον Απρίλιο


Μειώνονται μέχρι 2,5% τα οικιακά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και μέχρι 5,5% τα επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ γίνονται δραστικές μειώσεις της τάξης του 20% στους λογαριασμούς νερού των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, μεγάλη μείωση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% και περαιτέρω εξορθολογισμός θα επέλθει και στις χρεώσεις σε περίπτωση διαρροών νερού.

Τις μειώσεις αυτές είχε ανακοινώσει οι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην επιχείρηση, και την κάνει πράξη τέσσερις μήνες μετά και λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να εγκριθούν, όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», την Πέμπτη 28 Μαρτίου από το Δ.Σ. της εταιρίας και κατόπιν να εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Ε. Λιβιεράτου ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του ερχόμενου Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια θα γίνουν στα πρώτα κλιμάκια κατανάλωσης νερού και θα κυμαίνονται από 1,5-2,5%.
Ετσι, για τις καταναλώσεις έως 15 κυβικά μέτρα το τρίμηνο από 0,4138 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα θα μειωθεί στο 0,4034 ευρώ/κυβικό (μείωση 2,5%). Για τις καταναλώσεις από 15 έως 30 κυβικά το τρίμηνο η μείωση θα είναι της τάξης του 1,5% και από 0,6471 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα θα μειωθεί στο 0,6374 ευρώ/κυβικό. Οσον αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια, η μείωση θα κυμαίνεται από 1,5 έως 5,5% ανάλογα με το κλιμάκιο κατανάλωσης. Σημαντική μείωση κατά 20% θα έχουν τα τιμολόγια των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και από 0,2864 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα μειώνεται σε 0,2292 ευρώ/κυβικό, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν να ενταχθούν στο μειωμένο αυτό τιμολόγιο περισσότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους θα είναι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους.
Καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμολογίων έπαιξαν και τα υψηλά αποθέματα νερού που συγκεντρώθηκαν εφέτος στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την πρωτεύουσα (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη και Μαραθώνας). Συγκεκριμένα, στις 28/02/2013 τα αποθέματα νερού ήταν 1.326 εκατ. κυβικά μέτρα, ήτοι κατά 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού περισσότερα από πέρυσι. Σημειωτέον ότι η ετήσια ζήτηση της Αττικής είναι 420 εκατ. κυβικά μέτρα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου