Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου»

Σε οριακό σημείο βρίσκονται από χθες τη νύχτα οι σχέσεις κυπριακής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε διαρκώς η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου για τις κυπριακές τράπεζες και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, έφεραν τον πρόεδρο Ανασταδιάδη στο σημείο να διακοπής των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος είπε στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του Ταμείου: «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για συγχώνευση του καλού κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου και ταυτόχρονη κάλυψη του χρέους της Λαϊκης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Κύπρου. Πρόκειται για πρόταση που απέρριψε αμέσως η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής της Μεγαλονήσου, υποστηρίζοντας ότι εάν προχωρήσει αυτή η λύση, τότε και η τράπεζα Κύπρου θα οδηγηθεί σε κατάρρευση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Λευκωσία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα καταφέρει να πείσει τη Λαγκάρντ, τον Ρομπάι και το Μπαρόζο - στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup – για την ορθότητα του επιχειρήματος της κυπριακής πλευράς. Παρόλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Λευκωσίας εκφράζουν την ανησυχία ότι η πλευρά των δανειστών ροκανίζει το χρόνο σκόπιμα, ώστε η κατάσταση να φτάσει σε οριακό σημείο για τη βιωσιμότητα τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας του νησιού και να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο τις λύσεις που θέλει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου