Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΦΟΒΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Οι τροϊκανοί επιστρέφουν με εντολές για σκληρή στάση


Μεγάλη πίεση αναμένεται από την τρόικα το επόμενο διάστημα. Οι τροικανοί δεν εμφανίζονται καθόλου διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και οι εντολές από τη Γερμανική Καγκελαρία είναι να επιδείξουν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Η εξέλιξη στην Κύπρο και η αμυντική στάση των Κυπρίων που δεν είχαν εναλλακτικό σχέδιο για να περισώσουν την αρχική στάση του «όχι» αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων τα όποια σχέδια για πιο δυναμική στάση της Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πιο δυσχερή θέση πλέον και δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών από τη στιγμή που οι τροικανοί με εντολή Μέρκελ ετοιμάζονται για μεγαλύτερη πίεση και άμεση εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες του οικονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή και των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα. Οι πιστωτές θα απαιτήσουν συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τας εντολάς της τρόικας «εδώ και τώρα» και δεν θα αφήνει πεδίο για διαπραγμάτευση.

Η όποια διαπραγμάτευση, εάν υπάρχει περιθώριο, θα πρέπει να αναζητηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε επίπεδο κορυφής και μετά από επαφές που θα πρέπει ο ίδιος να έχει με την Μέρκελ.

Μέχρι στιγμής τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Ο φόβος μετάδοσης του κυπριακού ιού είναι ορατόςκαι κανείς δεν καθησυχάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι φοβούνται το άγνωστο μέλλον, καθώς «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να μας ξημερώσει» όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς θωρακίσαμε την ελληνική οικονομία και κάνουμε ότι είναι δυνατόν να σωθεί η χώρα» είναι το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο υπάρχει _αν και δεν λέγεται_ αγωνία, όχι μόνο για τη δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ που ήδη έπρεπε να είχε έρθει, αλλά και για την επόμενη των 6 δισ. ευρώ.

Οι τροικανοί δεν θα μας αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» και το διαισθάνονται στην κυβέρνηση, όπου επικρατεί αναστάτωση και εκνευρισμός για τις πολλές καθυστερήσεις.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο των συνεννοήσεων με την τρόικα συζητήθηκε και στη συνάντηση των τριών αρχηγών στο σπίτι του Πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

Ο Αντ. Σαμαράς μαζί με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσία και των Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Προβόπουλου (του κεντρικού τραπεζίτη) ανέλυσαν και τις παρενέργειες του Κυπριακού προβλήματος στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Κοινή είναι η εκτίμηση, ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε δυσχερή θέση και δεν έχει περιθώρια για κινήσεις που θα τη φέρουν να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη ισχύ έναντι της τρόικας.

Με βάσει το τοπίο που διαμορφώνεται, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ως μόνο και ασφαλή δρόμο, την εφαρμογή του προγράμματος και μετά, αφού υπάρξουν αποτελέσματα, να θέσει το αίτημα για χαλάρωση όρων του προγράμματος.

Ιωάννης Μαρτέλλος



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου