του Ανδρέα Τσώκου*
Με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της ΟΝΝΕΔ, καταθέτουμε 12 προτάσεις που πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλλουν θετικά:
- Πλήρης οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της ΟΝΝΕΔ.
- Θεσμοθέτηση περιφερειακών συνδιασκέψεων και της κεντρικής συνδιάσκεψης αρχών και θέσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Θητεία 2 ετών, προκειμένου να υφίσταται ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης και να δίνονται ευκαιρίες υλοποίησης έργου σε όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της νεολαίας.
- Αλλαγή στο όριο ηλικίας της ΟΝΝΕΔ. Σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών τα στελέχη της νεολαίας πρέπει να ενσωματώνονται νωρίτερα και συνεισφέρουν στη Νέα Δημοκρατία. Μέλος της ΟΝΝΕΔ να θεωρείται όποιος βρίσκεται μεταξύ 16 και 30 ετών.
- Περιορισμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτο το σχήμα διοίκησης. Θεσμοθέτηση τακτικών συνεδριάσεων, που εκτός των τρεχόντων θεμάτων θα περιλαμβάνουν και συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Ανάλογα με τη θεματική ενότητα δύναται να πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή σε διαφορετικές πόλεις.
- Αύξηση της συμμετοχής της νεολαίας στα όργανα διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.
- Υποχρεωτική συμμετοχή των επικεφαλής όλων των τμημάτων του εκτελεστικού στις αντίστοιχες γραμματείες του κόμματος.
- Ενδυνάμωση του ρόλου της ΜΑΚΙ.
- Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Ο ρόλος πρέπει να στηρίζεται στη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, στη διεκδίκηση λύσεων για τα λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων, στην οργάνωση δομών αλληλοβοήθειας των φοιτητών, στην επέκταση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας σε πανεπιστημιακές θερμοκοιτίδες, στην καλλιέργεια στελεχών που θα συνδυάζουν την τεχνοκρατική γνώση με την πολιτική παιδεία.
- Ίδρυση «Γραμματείας Απόδημης Νεολαίας», με στόχο τη διασύνδεση με τους νέους που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Σκοπός η παροχή υποστήριξης, η αλληλοβοήθεια, η δημιουργία κοινοτήτων, η διασύνδεση τους με την μητέρα – πατρίδα και εν τέλει η διευκόλυνση ενός μελλοντικού επαναπατρισμού τους.
- Ίδρυση «Γραμματείας Ιδεολογικού», με στόχο την διεξαγωγή διαλόγου, τη συγκέντρωση ιδεών, την καταγραφή απόψεων και τον καθορισμό ιδεολογικών τάσεων που μπορεί να στηρίξει η νεολαία.
- Ως προέκταση του ανωτέρω, προτείνεται η δημιουργία θερμοκοιτίδας πολιτικής και κοινωνικής σκέψης, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προτάσεων για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και τη καλλιέργεια νέων πολίτικών. Σε αυτή δύναται να συμμετέχουν, παλαιότερα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ που πλέον δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, πολιτικά στελέχη προερχόμενα από τους κόλπους της νεολαίας και άλλοι.
* Ο Ανδρέας Τσώκος είναι Γεωλόγος - Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου