Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ

Μόνον ένας στους πέντε Σλοβένους εμπιστεύεται τις τράπεζες της Σλοβενίας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Βέτσερ».
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στις σλοβενικές τράπεζες απ' ό,τι στην κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ. Συγκεκριμένα, βαθμολόγησαν με 2,5 τις τράπεζες και με 2,9 τη νέα κυβέρνηση της χώρας με κλίμακα από το 1 έως το 5.


Αν και η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε πολύ καλή βαθμολογία, πήρε υψηλότερο βαθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. 
Το 31,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και το 30,2% δήλωσε ότι δεν τη στηρίζει.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποστηρικτών της νέας σλοβενικής κυβέρνησης είναι άνω των 65 ετών, με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ και άνω, ζουν μόνοι τους, είναι ψηφοφόροι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Το 45,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες, το 20% ότι τις εμπιστεύεται, το 32,7% τηρεί ουδέτερη στάση και το 1,6% δήλωσε αναποφάσιστο.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης μικρές αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) που είναι πλέον στην αντιπολίτευση να χάνουν έδαφος σε σύγκριση με έρευνα του Ιανουαρίου. Το πρώτο συγκεντρώνει ποσοστό 11,2% (μείωση 4,8%) και το δεύτερο 9,6% (μείωση 4,5%).
Τα ποσοστά τους βελτίωσαν το κόμμα «Θετική Σλοβενία» που έρχεται τρίτο με ποσοστό 7,8% (άνοδος 4,4%) η Νέα Σλοβενία με ποσοστό 3,4% (άνοδος 0,3%). Το ποσοστό του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος μειώθηκε από το 5% τον Ιανουάριο στο 2,8%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανήλθε στο 60%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου