Με το πόνημα αυτό, που έχει τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993», ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει από την δική του οπτική γωνία τις πολιτικές διαδρομές σημάδεψαν την πολυσυζητημένη τριετία, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις προσπάθειές του για την αποφυγή των οικονομικών περιπετειών που βιώνει η χώρα, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- θα άλλαζαν ριζικά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η τότε κυβέρνηση κέρδισε και τα τρία μεγάλα στοιχήματα που έβαλε, τα οποία και σήμερα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα: να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά που είχαν εκτροχιαστεί την δεκαετία του '80, να κάνει ξανά ανταγωνιστική μια οικονομία η οποία είχε απονευρωθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στον πρόλογό του «εάν η κυβέρνηση είχε συνεχίσει το έργο της, θα οδηγούσε τη χώρα στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πτώχευσης». Γίνεται δε ειδικά αναφορά, στις ομοιότητες της σημερινής οικονομικής κρίσης με την τραγική κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 1990 η τότε κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο, η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία καθώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία ακόμα και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ενώ και τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πίεζαν για μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Παράλληλα απαιτούνταν να πάρει μπρος μία οικονομία η οποία την δεκαετία του ΄80 είχε καταστεί δέσμια του κομματικού κράτους και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργήθηκαν συνειδητά από το ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστικά και άλλα συμφέροντα.
«Όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι στη διάρκεια των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που είχαν μεσολαβήσει, δεν είχα δώσει καμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Είχα μάλιστα πει τότε ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων, αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος». Με αυτή τη φράση, ο κ. Μητσοτάκης αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική συνταγή της χρησιμοποίησε η κυβέρνησή του εκείνη την περίοδο και η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- εάν είχε συνεχιστεί, η Ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη και η ελληνική κοινωνία θα είχε αποφύγει τα σημερινά δεινά.
Παράλληλα με την καταγραφή των πρωτοβουλιών και των κρίσιμων επιλογών του τον καιρό που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει να προχωρήσει και σε μια εκτεταμένη αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες του. Αναγνωρίζονται σφάλματα και καθυστερήσεις σε τομείς του κυβερνητικού έργου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να έχει επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα. Ασκείται επίσης κριτική στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004 - 2009, που με βάση τα όσα αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου, δεν συνέχισαν την ίδια πολιτική νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας αλλά που με τις επιλογές τους συνέβαλαν να φτάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν αποφεύγει να αναφερθεί και στη σημερινή κατάσταση που διανύει η χώρα μας δίνοντας την δική του εκδοχή για το πώς θα μπορέσουμε ξεπεράσουμε την κρίση. «Η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία είναι το κλειδί για να λύσουμε και σήμερα τα προβλήματά μας. Κανείς από τους πολιτικούς δεν λέει καθαρά, ούτε και σήμερα ακόμα, ότι ζήσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας με δανεικά επί πολλές δεκαετίες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε ανταγωνιστικοί γιατί εφεξής θα πρέπει να ζήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις σε έναν σκληρό κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός», γράφει στο προλογικό του σημείωμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου