Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τα κορυφαία θέματα της χρονιάς (από το ΑΡ)


Newtown-shootings
Το  Associated Press έδωσε στη δημοσιότητα την τελική λίστα με τα δέκα κορυφαία θέματα της χρονιάς, όπως εκτιμούν οι συντάκτες του ότι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και απασχόλησαν την επικαιρότητα, καθόλη τη διάρκεια του 2012.

Μεταξύ άλλων λοιπόν, συναντά κανείς την ανείπωτη τραγωδία στο δημοτικό σχολείο της πόλης Newtown  του Κονέκτικατ, με τη σφαγή 26 μαθητών, τις αμερικανικές εκλογές, και τον τυφώνα Sandy.
1. Η μαζική εκτέλεση στο Κονέκτικατ, που επανέφερε στη δημόσια ατζέντα της συζήτησης στις ΗΠΑ το θέμα της οπλοκατοχής και της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος.
2. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, παρόλο που οι πιθανότητες ήταν εις βάρος του.
3. Ο τυφώνας Sandy, μερικές μόλς μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, με 70 νεκρούς, τεράστιες καταστροφές αλλά και πρωτοφανή κινητοποίηση των αρχών.
4. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ των ΗΠΑ, το Obamacare  όπως θα μείνει στην Ιστορία, που δίχασε ένα ολόκληρο έθνος, και περιμένει από την Ιστορία της ετυμηγορία της.
5. Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Κρις Στέφενς και οι σοκαριστικές εικόνες από το λιντσάρισμά του, που μάλλον στοίχισαν στη Σούζαν Ράις το State Deparment.
6.  Οι “αμαρτίες” από το παρελθόν που κυνηγούν το Πανεπιστήμιο του Penn State, και οδήγησαν σε “κακή δημοσιότητα”, αλλά και σε υπέρογκα πρόστιμα από τις αρχές.
7. Η αμερικανική οικονομία και τα δειλά βήματα ανάπτυξης που κάνει, σε συνδυασμό με τη μάχη καταπολέμησης της ανεργίας.
8. Ο “δημοσιονομικός γκρεμός” και το ενδεχόμενο να… τσακίσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη της οικονομίας, στο ξεκίνημα κιόλας της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.
9. Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ από πολλές Πολιτείες, με τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα να τάσσεται ανοικτά υπέρ.
10. Τα γεγονότα στη Συρία, και η μάχη του Μπασάρ αλ Άσαντ να αποφύγει να έχει την τύχη του Χόσνι Μουμπάρακ ή, πολύ χειρότερα, του Μουαμάρ Καντάφι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου