Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Από χλωρίνη και υγρά μπαταρίας τα ναρκωτικά της κρίσης


Σίσα
Το νέο ναρκωτικό που γέννησε η κρίση και που εξαπλώνεται γρήγορα, ονομάζεται «σίσα», είναι μια ουσία φτηνή και σκοτώνει γρήγορα. Σε παραλληλία με την περίπτωση του «πάκο», του ναρκωτικού που εμφανίστηκε στην Αργεντινή την περίοδο της κρίσης και εξολόθρευσε μια ολόκληρη γενιά φτωχών, η συγκεκριμένη ουσία είναι πολύ φτηνή και έχει προσμίξεις από πολύ επικίνδυνες ουσίες.

Όπως αναφέρει η κα.Μάτσα, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του «18 Άνω», «η βασική ουσία των ναρκωτικών της κρίσης δεν είναι καινούργια. Το καινούργιο με αυτά είναι ότι έχουν προσμίξεις που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, κατασκευάζονται πρόχειρα σε σπιτικές κουζίνες κι αυτό τα κάνει να είναι πάρα πολύ φθηνά». Η βασική ουσία του “σίσα” είναι μεθαμφεταμίνη ανακατεμένη με υγρά μπαταρίας, με χλωρίνη, με φωτιστικό πετρέλαιο, ακόμα και με στρυχνίνη και κοστίζει από 1-5 ευρώ η δόση. «Τα ναρκωτικά αυτά είναι προσιτά στα νέα παιδιά, στους φτωχούς, στους άνεργους, στους εξαθλιωμένους ανθρώπους, σε αυτούς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα άλλα. Έχουν πολύ μεγάλη τοξικότητα, επιδρούν σε πολύ βασικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στο συκώτι και επιπλέον προκαλούν ψυχιατρικές διαταραχές. Αυτά τα ναρκωτικά μπαίνουν συνήθως στην αγορά όταν υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση», σημειώνει.
Τονίζει επίσης πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, επειδή οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν αυξάνεται η χρήση της ηρωίνης, και πως αντίθετα οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι στρέφονται σε αυτά αυξάνονται. Διευκρινίζει πως «έχει αυξηθεί η χρήση των νέων συνθετικών ουσιών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη διάδοση. Είναι πάρα πολλές, είναι γύρω στις 150 και ανακαλύπτονται διαρκώς καινούργιες. Μόνο πέρσι ανακαλύφθηκαν και μπήκαν στην αγορά 29 καινούργιες συνθετικές ουσίες, ενώ το 2010 είχαν μπει άλλες 21 νέες ουσίες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου