Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Στον αέρα τα μέτρα των 11,5 δισ. - Ποια απορρίπτονται, ποια εγκρίνονται

Δύο μόλις ημέρες έμειναν προτού η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε στην τρόικα ότι θα υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για να μπει το ελληνικό σχέδιο σε τροχιά, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ . Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Βρούτσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουλάχιστον ψυχρή υποδοχή των προτεινόμενων μέτρων από τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Προτού όμως δούμε αναλυτικά που διαφωνούν οι υπόλοιποι αρχηγοί της κυβερνητικής τρόικας, να υπεθνυμίσουμε επιγραμματικά ποιες είναι οι προτάσεις:

•  Ημείωση μισθών στο στενό δημόσιο τομέα. ( Είναι κάτι που λέγεται αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη) 

•    Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ κατά τα πρότυπα του στενού δημόσιου τομέα.
\
•    Μείωση 10% στις συντάξεις  άνω των 1400 ευρώ  και μέχρι το πλαφόν που κυμαίνεται από 2400 -2000 ευρώ.
Εξοικονόμηση περίπου 2 δις ευρώ.

•    Εισοδηματικά κριτήρια για τα προνοιακά και αγροτικά επιδόματα.
Εξοικονόμηση 1 δις ευρώ.

•    Μείωση προνοιακών και αγροτικών συντάξεων.
Εξοικονόμηση 800 εκατ. Ευρώ.

•    Μείωση κατά 35% των διπλών συντάξεων

•    Κόψιμο ειδικών μισθολογίων

•    Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης απο τα 65 στα 67


Σε ποια μέτρα έχουν αντιρρήσεις οι υπόλοιποι αρχηγοί


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι εξαρχής αντίθετος με τις οριζόντιες περικοπές φροντίζοντας να το επισημείνει συνεχώς, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες «το μήλον της έριδος» αποτελεί η επιβολή ανώτατου ορίου στις κύριες συντάξεις. Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί στα 2.300 ευρώ.

Κυρίως όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ και γι' αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά στις συζητήσεις του μέτρου της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι το πρόγραμμα είναι στον αέρα και σε κάποιους τομείς πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις ακόμη και από μηδενική βάση. Το ζήτημα όμως είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις καθώς μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα θα πρέπει να κατατεθεί στην τρόικα το συνολικό πρόγραμμα για την περικοπή δαπανών, προκειμένου - εάν τελικά αυτό εγκριθεί - να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.



http://moneypost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου