Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αναλυτικά οι όροι του Λουκά Παπαδήμου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας


Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφορούσε στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσο αφορά τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά τις προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Παπαδήμος, με τις οποίες ο ίδιος συμφωνεί και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαδήμο και να συζητήσουν το θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι «είναι Τραπεζίτης». Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Παπαδήμου ήταν:

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ

Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.

Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε έθεσε όρο απομάκρυνσης του σημερινού οικονομικού επιτελείου και αντικατάστασής του από άλλο της δικής του, αποκλειστικά, επιλογής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου