Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ταχύτερος ο ρυθμός της ύφεσης, αναγκαία η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα λέει ο Προβόπουλος


Η συνέχιση της ύφεσης με γρηγορότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο καθιστά αναγκαία την ένταση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωση των προσπαθειών για εξυγίανση με «μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος.


Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Ν.Προβόπουλος σημειώνει επίσης την εκτίμησή του ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, εάν «είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιοριστεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και εάν είχε βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ επαναλαμβάνει την θετική εκτίμησή του για το «γάμο» Alpha-Eurobank, προβλέποντας πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων.

«Στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» επανέλαβε ο Γ.Προβόπουλος.

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις περί «αναπόφευκτης κρατικοποίησης» τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΤτΕ, ο Γ.Προβόπουλος σημειώνει επίσης ως ενθαρρυντική την άνοδο που καταγράφουν οι ιδιωτικές καταθέσεις από τα τέλη του Ιουνίου.

Όσον αφορά δε  την ανάθεση της διενέργειας της διαγνωστικής μελέτης για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων στην εταιρεία BlackRock, ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίζεται την επιλογή λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως οι διεθνείς αγορές θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά αν το αποτέλεσμα έρθει και από μία διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία ενώ «σε κάθε περίπτωση, την εργασία θα συντονίζει και θα επιμελείται η ΤτΕ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου