Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεπίδεκτα είσπραξης τα 20 δισ. ευρώ-Εταιρείες-φαντάσματα και ιδιοκτήτες που έχουν πεθάνει στη μαύρη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες

Aνεπίδεκτο είσπραξης εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι το μεγαλύτερο μέρος από τα 30 δισ. ευρώ που οφείλουν 6.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Στη σχετική λίστα, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνονται εταιρείες οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν κατεβάσει ρολά και έχουν κηρύξει πτώχευση, οι ιδιοκτήτες τους δεν βρίσκονται πια στη ζωή ή δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν για να εισπραχθούν τα οφειλόμενα.


Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από τα 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όσες ήταν μέχρι πέρυσι, καθώς πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ) μόνο 8 με 10 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα.


Στη λίστα άλλωστε βρίσκονται εταιρείες οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή δεν υπάρχουν πια, όπως η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης η οποία οφείλει 158,1 εκατ. ευρώ αλλά και η «Γραμμή ΑΕ» του Γ. Κοσκωτά η οποία χρωστά 77,9 εκατ. ευρώ, το Μινιόν, πτωχευμένη Ασπίς.


Συνολικά, η ΓΓΠΣ θα δημοσιοποιήσειτα ονόματα περισσοτέρων από 15.000 φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, των οποίων τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμα για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος.


Οι κατάλογοι θα ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες και θέλει να βρει από τη λίστα θα μπορεί να το κάνειι μόνον εφόσον εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης.


Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει περιθώριο λανθασμένων αποτυπώσεων, καθώς αναφέρεται ότι «τα στοιχεία των καταστάσεων αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής στοιχείων 5 Σεπτεμβρίου 2010 και δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση».


Ακόμα, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων Taxis των εφοριών και Icis των τελωνείων, κατά την ημέρα άντλησης, δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλουμένων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών».


Αν κάποιος οφειλέτης θεωρεί ότι αδίκως συμπεριελήφθη στη λίστα αφού έχει ρυθμίσει τις οφειλές του ή έχει στα χέρια του αναστολή πληρωμής με δικαστική απόφαση, θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές του και να ζητήσει διόρθωση.



Από Δεξί Εξτρέμ/
fonaklas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου