Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Zara: Αλλαγή φρουράς στην εταιρεία-σύμβολο

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία και δημιουργός της αυτοκρατορίας Inditex που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φίρμα-σύμβολο Zara, παραδίδει την ερχόμενη Τρίτη τα ηνία της επιχείρησης στον διάδοχό του και σημερινό γενικό διευθυντή του ομίλου. Από το ατελιέ ραπτικής στη Γαλικία, στη βορειο-δυτική Ισπανία, ο γιος σιδηροδρομικού είναι σήμερα ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, με περιουσία που εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ...

 Η ταπεινή του καταγωγή τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 13 του χρόνια για να εργασθεί ως πωλητής σε κατάστημα πουκαμίσων στη Λα Κορούνια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δημιουργούσε ήδη την πρώτη του επιχείρηση, αρχικά ως χονδρέμπορος.

Ανοίγει το πρώτο κατάστημα Zara το 1975 στη Λα Κορούνια. Θα ακολουθήσουν σύντομα το δεύτερο, το τρίτο... μέχρι να περάσει τα σύνορα. Ακολουθεί η Πορτογαλία, το 1988, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το 1989, η Γαλλία, το 1990...


Η επιχειρηματική του δραστηριότητα προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, που προσπαθούν να τον συναντήσουν. Μάταια όμως, αφού ο Αμάνθιο Ορτέγα, δύο φορές παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, δεν δίνει συνεντεύξεις και δεν δέχεται να ποζάρει για φωτογράφηση παρά μόνο με την ευκαιρία της εισόδου του ομίλου του στο χρηματιστήριο το 2001.


«
Θέλω οι μόνοι που μπορούν να με αναγνωρίσουν στο δρόμο να είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και οι άνθρωποι που δουλεύω μαζί τους», δήλωσε στη μοναδική δημοσιογράφο που κατόρθωσε να τον προσεγγίσει και να γράψει τη βιογραφία του, την Κοβαντόνγκα Ο΄Σι.

Σε διάστημα 40 ετών η φίρμα Zara έγινε το σύμβολο μίας αυτοκρατορίας μόδας χαμηλού κόστους, της Inditex ( Industria de diseno textil), η οποία περιλαμβάνει επίσης τις φίρμες Massimo Dutti, Oysho, Bershka...


Ο όμιλος, που δεν κάνει ποτέ διαφήμιση και διέσχισε την παγκόσμια οικονομική κρίση αλώβητος, είδε τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 30% το 2010, στο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει πλέον περισσότερα από 5.000 καταστήματα σε 78 χώρες. Οι πιο πρόσφατες κατακτήσεις του, η Ινδία και η Αυστραλία.


Οι λόγοι της επιτυχίας;
Η αστραπιαία ταχύτητα που εξουδετέρωσε τους ανταγωνιστές του: το 40% των στοκ ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, οι αφίξεις των νέων προϊόντων σε όλα τα καταστήματα γίνεται ανά τριήμερο. Η κολεξιόν 2010 περιλάμβανε περισσότερα από 30.000 μοντέλα, κάθε ένα σε μικρό αριθμό για να δημιουργείται έλλειψη.

Την Τρίτη, πιστός στις συνήθειές του, ο Αμάνθιο Ορτέγα δεν θα είναι παρών στη σύσκεψη των μετόχων που θα επικυρώσει την αποχώρησή του. Ωστόσο, ο άνθρωπος που γευματίζει συστηματικά στην καντίνα του προσωπικού, δεν βγαίνει στη σύνταξη. Παραμένει κύριος μέτοχος της Inditex με το 59,3% των μετοχών.


Ο διάδοχός του, ο Πάμπλο Ίσλα, σημερινός γενικός διευθυντής του ομίλου, έχει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ: δικηγόρος, δεν είναι άνθρωπος του κόσμου των επιχειρήσεων και έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας τη Banco Popular συν-προεδρεύων της Atladis.


'Όμως, «τρέφει θαυμασμό για τον μέντορά του»,
γράφει η συγγραφέας της βιογραφίας του Αμάνθιο Ορτέγα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου