Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Έγγραφο που μοιράστηκε στους ηγέτες της ευρωζώνης επικαλείται το Reuters

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν υπογραμμίσει τρεις βασικές επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σύμφωνα με ένα έγγραφο που ετοιμάστηκε για την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που επικαλείται το πρακτορείο, η πρώτη επιλογή είναι η επαναγορά του ελληνικού χρέους και η ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας του δημόσιου τομέα. Αυτό θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει μία επιλεκτική χρεοκοπία ή χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η δεύτερη επιλογή στηρίζεται πάνω στη γαλλική πρόταση και περιλαμβάνει τη μετακύλιση του χρέους, χωρίς να προβλέπει την ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας του δημόσιου τομέα. Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία. 

Η τρίτη επιλογή στηρίζεται στην επιβολή φόρου στον χρηματοοικονομικό τομέα ή μία αποκεντρωμένη εκδοχή του μοντέλου της συμφωνίας της Βιέννης με ιδιωτικές τράπεζες, ειδικά τις ελληνικές που κατέχουν υψηλά ποσά του ελληνικού χρέους και παραμένουν εκτεθειμένες στους κινδύνους. Αυτή η επιλογή είναι απίθανο να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, ισχυρίζεται το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου