Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για τις νέες επιχειρήσεις



Συντριπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής αρχής για τη μείωση του κόστους και του χρόνου σύστασης εταιρείας στην Ελλάδα.


Όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Επιχειρηματικότητας κ. Tajani σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου, το 2010 δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε σχέση με το 2009 , οπότε οι περί του αντιθέτου κατά καιρούς δηλώσεις του Παπανδρέου είναι πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. σε ότι αφορά στην Ελλάδα απαιτούνται 15 ημέρες για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας, ενώ το κόστος της διαδικασίας παραμένει υψηλό και ανέρχεται στα 1101 ευρώ.

Η Επιτροπή τόνισε πως επαλήθευση των στοιχείων θα γίνει πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2012, ώστε να διαπιστωθεί η υπάρξη ή όχι βελτίωσης με βάση την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε όλη τη χώρα από τον Απρίλιο του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία από τον Απρίλιο του 2010 χρειάζεται μόνο μία ημέρα για τη σύσταση εταιρείας και μόνον ένα έντυπο, ενώ στην Ισπανία ο απαιτούμενος χρόνος μειώθηκε από τις 28/29 ημέρες στις 17,5 και το κόστος από 617 ευρώ σε 115 ευρώ.

Ο Επίτροπος κ. Tajani τόνισε πως οι νέοι στόχοι της Επιτροπής είναι κατ’ ανώτατο όριο: 3 ημέρες και 100 ευρώ για τη σύσταση μιας εταιρείας. Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής διευρύνεται ώστε να συμπεριληφθεί ανώτατο χρονικό όριο και για την έκδοση της άδειας λειτουργίας ή της άδειας άσκησης επιτηδεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου