Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΕ θα εξετάσει επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων


H ΕΕ θα συζητήσει και μάλιστα στις αρχές του 2011, την παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους πολύ βραχύ.

«Το χρονοδιάγραμμα (αποπληρωμής) για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, όπως αναφέρει το Reuters.

Τη διάθεση της Γερμανίας να συζητήσει την διάρκεια των δανείων της τρόικας προς την Ελλάδα ως μέρος μιας συνολικής, μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε και την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή αισιόδοξος σχετικά με το αποτέλεσμα των ζυμώσεων και της κρίσιμης συζήτησης που διεξάγεται στην ΕΕ για τη λήψη δραστικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εμφανίζεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, είτε σε επίπεδο συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, είτε σε επίπεδο του συμβουλίου κορυφής τους επόμενους μήνες» είπε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών γίνονται ενώ στην ΕΕ εντείνονται οι συζητήσεις για τη λήψη νέων αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πηγές ξένων πρακτορείων, περιλαμβάνονται μείωση επιτοκίων των δανείων που χορηγούνται σε Ελλάδα και Ιρλανδία, δάνειο στην Πορτογαλία, αγορά (οµολόγων) της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, καθώς και ενίσχυση -ποσοτικη και ποιοτική- του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες τι από τα παραπάνω θα γίνει, δήλωσε στη Βουλή μιλώντας για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF):
«Ξέρουμε όλοι ότι στις μέρες που περνούν γίνεται μια πολύ έντονη και δημιουργική συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ. Μια συζήτηση στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει, μια συζήτηση που ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, είτε σε επίπεδο συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, είτε σε επίπεδο του συμβουλίου κορυφής τους επόμενους μήνες».

«Αποφάσεις που θα βελτιώσουν τους σημερινούς μηχανισμούς στήριξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφάσεις που θα βελτιώσουν συνολικά την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, τόσο τώρα, όσο και για την περίοδο μετά το 2013» πρόσθεσε.

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς θα καταλήξει. Εμείς συμμετέχουμε με προτάσεις, με ιδέες και πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα θωρακίσει το ευρώ, που θα βελτιώσει τις δυνατότητες ανάπτυξης στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα εμβαθύνει την κοινωνική συνοχή, βοηθώντας σημαντικά τις εξελίξεις στη χώρα μας» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου