Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Πρώτα λύση στο όνομα και μετά ένταξη στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ


fyrom
Με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ζήτησε εκ νέου σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013.

Οι ευρωβουλευτές μέλη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ, παράλληλα όμως υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα και προέτρεψαν για επιτάχυνση του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μίας πόλωσης της κοινωνίας κατά εθνότητες.
Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.
Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.
Τέλος αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης Στέφαν Φίλε, στα Σκόπια, για να συμμετάσχει σε μία συνεδρίαση του ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου. Ενώ είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου, η συνάντηση είχε αναβληθεί λόγω του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος στην ΠΓΔΜ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου