Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σε δύο νέα Eurogroup 20 και 26 Νοεμβρίου η απόφαση για τη δόση


Μπορεί το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτερας να μην «άναψε» τελικώς το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο προχώρησε σε «πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας, δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ανακοίνωσε την διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της τρόικας δείχνει χρηματοδοτικό κενό-μαμούθ, ενώ γίνεται και αναφορά για νεά μέτρα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση, θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 6,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό για την περίοδο έως το 2014, «κυρίως λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις». Μαζί με την διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το κενό χρηματοδότησης ως το 2014 αυξάνεται κατά 8,8  δισεκατομμύρια και φτάνει στα 15 δισ. ενώ και ως το 2016 θα απαιτηθούν και άλλα 17,2 δισ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης  δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες. 
Όπως ανακοίνωσε, εγκρίθηκε η διετής παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας ενώ στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

«Είμαστε πολύ κοντά (σε μια συμφωνία) και θα κάνω τα πάντα για να ληφθεί μια απόφαση στις 20 Νοεμβρίου», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ μετά τη σύνοδο των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η ευρωομάδα στις 20 Νοεμβρίου θα «συνεχίσει τη συζήτηση για τις ανάγκες και την οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επόμενη προθεσμία αποπληρωμής του χρέους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία λήγει στις 16 Νοεμβρίου, διαβεβαίωσαν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Aπό την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα έκανε λόγο για ισχυρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των ελληνικών αρχών σημειώνοντας ότι ήταν θετικό γεγονός η ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup
Το Eurogroup χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας για το αναθεωρημένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν-μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος-στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας.

Το Eurogroup χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από την Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την τρόικα.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν από την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα την βοηθήσει να παραμείνει στην (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την τρόικα, θα αποτελούσαν μία κατάλληλη προσαρμογή για περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το Eurogroup προσδοκά την υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν επιγόντως τις λίγες εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις έτσι ώστε να επιτρέψοπυν μια τάχιστη ολοκλήρωση της έκθεσης.

Μαζί με την έκθεση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μία έκτακτη συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου.

Το Eurogroup αναμένει έως τότε, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τα Κράτη – Μέλη να ξεκινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την έγκριση της νέας δόσης, υπό την προϋπόθεση της τελικής θετικής αποτίμησης της τρόικας επί όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.

Δημόσια διαφωνία Γιουνκέρ - Λαγκάρντ για το χρέος
Την ίδια στιγμή,  δημόσια διαφωνία υπήρξε μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό αντανακλά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και του αναφορικά με το ύψος του χρέους, μία διαφωνία που βρέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικ ο κ. Γιούνγκερ στη συνέντευξη τύπου.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020.

«Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας για εκταμίευση της δόσης στο σύνολο της


Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας  από τη μεριά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. 

Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δις ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της. 

Χρηματοδοτικό κενό 32,6 δισ. και νέα μέτρα «δείχνει» η έκθεση της τρόικας


Τη Δευτέρα εξάλλου δώθηκε στη δημοσιότητα και το προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο η χώρα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ έως το 2016. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παράλληλα γίνεται λόγος για αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 6,4 δισ. και αφορούν συγκεκριμένα  2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. 

Διαβάστε εδώ το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας 


Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, ηΤρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα». 

Γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, στην αυτόματη επιβολή νέων μέτρων αν χαθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις και στη διαχείριση τυχόν επιπλέον εσόδων με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων.

Στην ανάγκη επιμήκυνσης αναφέρεται και το προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού πρακτορείου.

Το προσχέδιο αυτό αναφέρει ότι, αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης» υπογραμμίζεται ακόμη στο προσχέδιο, που συντάχθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Νοεμβρίου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου