Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Με μηχανισμούς ελέγχου και σκληρούς όρους η επόμενη δόση


Με αυτόματους μηχανισμούς που θα επιβάλλουν περικοπές δαπανών αμέσως μόλις σημειωθεί οποιαδήποτε «παρεκτροπή» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θέλει η γερμανική κυβέρνηση για να είναι σίγουρη ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν θα πέσει έξω.

Σύμφωνα με τα «Νέα», κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου βαθμού αυτοματισμού των μηχανισμών. Ωστόσο, εφόσον γίνουν κάποιες λογικές προσαρμογές, εκτιμάται ότι θα τους δεχθεί. 

Αλλωστε, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη γιατί απέφυγε τουλάχιστον αυτό που θεωρούσε μείζον: την τήρηση στο εξωτερικό και υπό ξένη διοίκηση του ειδικού λογαριασμού, όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα για την εξόφληση των δανείων. 

Ο λογαριασμός, σύμφωνα και με τη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προχθές, θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Οι ασφυκτικές ασφαλιστικές δικλίδες που προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου, καθ’ υπαγόρευσιν των Γερμανών, είναι οι εξής: 

Ενίσχυση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να επιβάλλονται αυτόματες περικοπές δαπανών όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού για λόγους που δεν οφείλονται στον οικονομικό κύκλο (ύφεση). 

Επίσης, διασφάλιση της μη αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Πράξη που προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει ότι αν διαπιστωθεί απόκλιση πλέον του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους των φορέων του Δημοσίου και δεν ληφθούν μέτρα διόρθωσης, θα περικόπτεται ποσό ίσο με την υπέρβαση. 

Καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης και στις αποκρατικοποιήσεις. Σε περίπτωση υστέρησης για δύο συνεχή τρίμηνα, θα αυξάνεται αυτομάτως ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέσω περικοπής δαπανών, ώστε να καλύψει τουλάχιστον το 50% της υστέρησης. Το μέτρο ενέχει μεγάλο κίνδυνο να επιβληθούν επώδυνα μέτρα, καθώς είναι πολύ πιθανό οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να μην επιτευχθούν. 

Συνολικά, προβλέπονται έσοδα 10,4 δισ. ευρώ έως το 2016.

Θέσπιση κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, κατ’ εφαρμογήν του Δημοσιονομικού Συμφώνου, που ήδη δήλωσε ότι αποδέχεται η Ελλάδα.

Προληπτικό πάγωμα του 10% των πιστώσεων κάθε «γραμμής» του προϋπολογισμού και αποδέσμευσή τους μόνο το δεύτερο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά. Σε αντιστάθμισμα, θεσπίζεται και «κανόνας εσόδων», σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που τα έσοδα υπερβούν την πρόβλεψη, το πλεόνασμα θα κατευθύνεται κατά 30% για την εξυπηρέτηση του χρέους και κατά το υπόλοιπο 70% για την ενίσχυση πολιτικών που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Κάτι που εξετάζεται σοβαρά από τη Γερμανία, όπως παραδέχθηκε χτες και ο γερμανός υπουργός Οικονομι- κών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ». Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, συνέδεσε μια τέτοια απόφαση με την άμεση λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχου που θα παρακολουθεί την κατανομή του ποσού από την ελληνική κυβέρνηση.

Η χώρα μας διεκδικεί γενναία αύξηση στα ποσά που προέβλεπε το αρχικό κοινοτικό σχέδιο (από 9 δισ. ευρώ επιδιώκεται το νέο ελληνικό «πακέτο» να ανέλθει τουλάχιστον στα 13-14 δισ. ευρώ) και τον στόχο αυτόν θέτει σε πρώτη προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου