Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στη Βουλή στέλνει ο Γρηγόρης Πεπόνης τη λίστα Λαγκάρντ


Ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ και θέτει θέμα περί ευθύνης πρώην υπουργών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεπόνης έπειτα από υπόνοιες που είχε για την αυθεντικότητα της λίστας Λαγκάρντ που έλαβε από την κυβέρνηση ζήτησε κατά την προκαταρκτική εξέταση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωσταντινου να ζητήσει εκ νέου από τη Γαλλία την αυθεντική λίστα. 

Ο οικονομικός εισαγγελέας θα στείλει την δικογραφία της υπόθεσης της περιβόητης λίστας στη Βουλή, καθώς έχουν προκύψει στοιχεία περί ευθύνης πρώην υπουργών στον «χειρισμό» τους σχετικά με τη διάθεση και την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. 
Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε χτες ο Oικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή της Βουλής, στην επιστολή του ο κ. Πεπόνης επισύναψε και τα στοιχεία λογαριασμού του ζεύγους από το απόσπασμα της λίστας. Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο. 

Τέλος, ο κ. Πεπόνης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνήσει και τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωστντίνου, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση.

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για τη λίστα Λαγκάρντ
Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών για τη γνωστοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τους διοικητές των τραπεζών HSBC και UBS τον Ιανουάριο του 2011, στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, υπέβαλε την περασμένη Τρίτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου .


Συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντοπούλου ζητεί να κατατεθούν πρακτικά συναντήσεων, απολογιστικές εκθέσεις και κάθε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο που αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, στοιχεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την διαλεύκανση της υπόθεσης της επονομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ».


Επικαλούμενη το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής υπέβαλε την εν λόγω αίτηση κατάθεσης εγγράφων δεδομένου όπως αναφέρει, ότι οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου συνάντησαν τον επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας ΗSBC, σε χρόνο κατά τον οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε στην κατοχή του, εν γνώσει του κ. Παπανδρέου, τη«λίστα Λαγκάρντ», τη λίστα δηλ. με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλείται «την επίμονη άρνηση» του κ. Παπακωνσταντίνου να αποκαλύψει το περιεχόμενο των ανωτέρω συναντήσεων, ενώ, όπως υποστηρίζει, «εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι ουδέν θεσμικό έγινε προς την κατεύθυνση του ελέγχου και φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία και, επειδή, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι συναντήσεις αυτές έγιναν πάντοτε επισήμως και υπό τη θεσμική ιδιότητα των συμμετεχόντων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου