Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Που «σκαλώνουν» τα cds


Για την απόκτηση των περίφημων cds τα οποία περιέχουν τα ονόματα όσων έχουν «φυγαδεύσει» στο εξωτερικό καταθέσεις, έχουν εκδοθεί ακόμη και εντάλματα σύλληψης.
Η επισήμανση αυτή έγινε από τον Γιώργο Μαυραγάνη σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι ψηφιακοί αυτοί δίσκοι, έχουν χαρακτηριστεί από ελβετικής πλευράς ως προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπείας. Άρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.
Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικής με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή πληροφοριών από τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων στην Ελβετία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει ότι εδώ και δύο χρόνια η γερμανική κυβέρνηση και τα γερμανικά κρατίδια αναζήτησαν τα cd αυτά, που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν τα ονόματα καταθετών στις ελβετικές τράπεζες.
Μάλιστα, στο κείμενο της ερώτησής τους, επικαλούνται πληροφορίες ότι τα εν λόγω cd περιέχουν στοιχεία που αφορούν συνολικά 10.000 καταθέτες από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 1000 Γερμανών που διώκονται από τις γερμανικές αρχές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προς ενημέρωση των τριών βουλευτών διαβιβάζει στη Βουλή παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου, από το οποίο προκύπτει ότι η Ελβετία δεν προβαίνει σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την Ελλάδα, αλλά ως ισοδύναμο μέτρο παρακρατείται φόρος από την Ελβετία επί των πληρωμών των τόκων προς πραγματικούς δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα, και στη συνέχεια ποσοστό της παρακράτησης κατανέμεται και στη χώρα μας.

Όπως ειδικότερα αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο και προσκομίζει ξανά το υπουργείο, «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ.
Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ, γεγονός από το οποίο διαφαίνεται η τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας ή των συμφωνιών που θεσπίζουν ισοδύναμα με αυτήν μέτρα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου