Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σε πέντε βήματα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Ξεκινώντας υποθέτοντας ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ελλάδα τα κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου, ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» στην Αθήνα, Ντάνιελ Χάουντεν, περιγράφει ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο λαμβάνει χώρα σε πέντε βήματα:


Βήμα 1ο: Η νέα κυβέρνηση καταγγέλλει τα μνημόνια και αρνείται να επιβάλει περικοπές και αυξήσεις φόρων που απαιτεί η τρόικα.

Βήμα 2ο: Η τρόικα αποφασίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται και αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Βήμα 3ο: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ευρώ. Δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του δημοσίου. Ο κόσμος πληρώνεται με προσωρινό νόμισμα, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι εξαγοράσιμο σε μελλοντικό χρόνο. Οι παραλήπτες μπορούν να το ανταλλάσσουν για αγαθά στα καταστήματα.

Βήμα 4ο: Μετά από έναν μήνα, τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογο 3,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ξένους επενδυτές. Χωρίς αρκετά ευρώ στα ταμεία, και χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζεται να κηρύξει χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, χρεοκοπούν αμέσως. Το αποτέλεσμα είναι γενικός πανικός, καθώς οι Έλληνες σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

Βήμα 5ο: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοινώνει ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, από την άλλη μέρα το πρωί. Στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα για να εμποδίσουν κόσμο που επιχειρεί να βγάλει βαλίτσες με ευρώ στο εξωτερικό. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αξία του νέου νομίσματος κατακρημνίζεται, προκαλώντας τεράστιο πληθωρισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου