Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ των μισθών - Αναλυτικά παραδείγματα για ΟΛΑ τα νέα μέτρα

Οδηγός με όλα τα νέα μέτρα που φέρνουν τα πάνω - κάτω στη ζωή των Ελλήνων. Ο οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής εξειδικεύει τα μέτρα για το Newsit.

ΜΕΙΩΣΗ 22% ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:....

- ενας εργαζόμενος άγαμος μέχρι σήμερα λάμβανε 751,39 ευρώ και με τη μείωση 22% θα παίρνει 586,08 ευρώ μικτά.
- ενας εργαζόμενος άγαμος με 2 τριετίες μέχρι σήμερα λάμβανε 887,99 ευρώ και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 692,63 ευρώ μικτά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΗ 10% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ένας άγαμος νέος κάτω των 25 ευρώ λάμβανε 751,39 ευρώ και πλέον θα λαμβάνει 510,94 ευρώ μικτά, δηλαδή θα παίρνει 241 ευρώ λιγότερα το μήνα, άρα μιλάμε για μείωση 32%.

ΜΕΙΩΣΗ 22% ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας άνεργος παίρνει σήμερα 461 ευρώ και πλέον θα παίρνει 369 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο αναφέρεται οτι το επίδομα ανεργίας δε θα μπορεί να ξεπερνάει τα 313 ευρώ και άρα αν ισχύσει αυτό μιλάμε για μείωση περίπου 33%.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας μαθητής του ΟΑΕΔ παίρνει σήμερα μισθό 530 ευρώ μικτά και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 412 ευρώ, δηλαδή 117 ευρώ λιγότερα

ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 10%
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας έγγαμος εργαζόμενος δίχως προϋπηρεσία παίρνει σήμερα 826,54 ευρώ και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 644,70 ευρώ για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρονια καθώς η ανεργια που είναι σήμερα περίπου στο 20% δεν προκείται να πέσει στο 10% νωρίτερα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Μια εταιρεία που παρουσιάζει παθητικό αυτομάτως της δίνει δικαίωμα ο νόμος να κάνει κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, δηλαδή οι εργαζόμενοι ξαφνικά θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ενας εργαζόμενος έγγαμος με 2 τριετίες που σήμερα παίρνει 963,13 ευρώ θα παίρνει 751,21 ευρώ και άρα θα λαμβάνει περίπου 210 ευρώ μικρότερο μισθό.

ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ
Στον βαθμό που δε θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός 3 μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Σημαίνει πως εδώ θα έχουμε πάρα πολλές παρενέργειες, δηλαδή εάν μέσα στους 3 μήνες δεν υπογραφεί νέα εθνική συλλογικής σύμβαση θα φτάσουμε στους κατώτερους μισθούς. Οι εργοδότες θα καθυστερούν για την υπογραφή της σύμβασης προκειμενουν να φτάσουν οι αμοιβές των εργαζομένων στον κατώτατο μισθό. Θα δούμε ανθρώπους που είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης να απολύονται σύμφωνα και να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- μια έγγαμη εργαζόμενη με 2 χρόνια προυπηρεσίας που παίρνει σήμερα 890 ευρώ μικτά θα πάει στα 586 ευρώ και άρα θα χάσει 304 ευρώ το μήνα.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ 2% ΓΙΑ ΤΟ 2012
Και επιπλέον μείωση 3% στο 2013.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Το ΙΚΑ θα χάσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και άλλα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και την πτώση των μισθών οπου και από εκεί θα έχει χασούρα δισεκατομμυρίων εισφορών, το έλλειμα του ΙΚΑ θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για το 2012 και το 2013.
"Εχω την αίσθηση πως στήνεται καινούργιο ασφαλιστικό και περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μετά το καλοκαίρι" τόνισε ο κύριος Σωπασής.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΚ ΚΑΙ ΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Αυτό έχει σαν συνέπεια να σταματήσουν να δίνονται δάνεια για αγορά κατοικίας από εργαζόμενους τα οποία ήταν επιδοτούμενα και χαμηλότοκα, όπως σταματάει και θεσμός της διανομής βιβλίων και εδρομών από την Εργατική Εστία.
Ειδικότερα με την κατάργηση του ΟΕΚ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην οικοδομή αλλά θα μειωθούν και οι εισφορές που εισέπραττε το ΙΚΑ από την οικοδομική δραστηριότητα και τώρα θα πρέπει να βρεθούν πόροι από αλλού για να ισοφαρίσουν αυτό το έλλειμα.

ΜΕΙΩΣΗ 15% ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΗ, ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- Ενας συνταξιούχος της ΔΕΗ που ελάμβανε σύνταξη 1.900 ευρώ με τη μεώση του 15% θα παίρνει σύνταξη 1.615 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ 7% ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- Ενας συνταξιούχος ναυτικός που ελάμβανε σύνταξη 900 ευρώ με τη μείωση του 15% θα παίρνει σύνταξη 765 ευρώ και άρα θα χάσει 135 ευρώ το μήνα.

"Με τις σημερινές αποφάσεις των κυβερντώντων φτάνουμε πλεον στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δημιουργείται μια οικονομική εργασιακή Σαχάρα με αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους να έχουμε για πολλά από τα επόμενα χρόνια μισθούς 580 ευρώ με μηδενικές αυξήσεις, δίχως συλλογικές συμβάσεις και θα φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας" είπε τέλος ο οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής.
newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου