Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Επαγγέλματα βιολογίας: Γενετησιολόγος

Πολύς λόγος γίνεται πια για τις κατευθύνσεις που μπορεί κανείς να πάρει επαγγελματικά επιλέγοντας να εντρυφήσει στα μαθήματα βιολογίας. Ενα από τα επαγγέλματα που βρίσκονται στο επίκεντρο εδώ και χρόνια και είναι δουλειά ενός άριστου βιολόγου, είναι η γενετησιολογία. Η σπουδή, δηλαδή, και η προσαρμογή των νόμων της μεταφοράς και μεταμόρφωσης των ζωντανών οργανισμών (μικροοργανισμών, φυτών, ζώων και ανθρώπων, αν και αυτό έχει σηκώσει και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων, δεν παύει να είναι στόχευση του μέλλοντος).
 


Οι γενετησιολόγοι μπορεί να βρουν ευκαιρίες εργασίας σε ιατρικά ινστιτούτα, σε ερευνητικά κέντρα για τον άνθρωπο, τα ζώα ή, ακόμα και σε κέντρα γενετικής φυτών, κάτι που αναμένεται να συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον λόγω της διαρκούς αύξησης ζήτησης τροφής και γιατί όχι πράσινου ιδιαίτερων χαρακτηριστικών για την αντιμετώπιση τα κλιματικής αλλαγής. Αλλοτε, δε, είναι πιθανό να απασχοληθούν σε άλλου τύπου ιατρικές και φαρμακολογικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε έρευνες σχετικές με το DNA κ.α.


Ο γενετησιολόγος μελετά το γενετικό υλικό ζωντανών οργανισμών, την κληρονομικότητα σε πολλά επίπεδα και διάφορα πεδία, μοριακά, χρωματοσωματικά, κυτταρικά κ.λπ. Όπως μπορεί να μάθει κανείς από την γ’ λυκείου κιόλας, από το μάθημα κατεύθυνσης της βιολογίας, η εργασία δεν είναι απαραίτητο να αφορά σε εργαστηριακό περιβάλλον, αλλά και στην ύπαιθρο, με το περιβάλλον να είναι βασικότερος παράγοντας στην άρτια εκτέλεση της επιστημονικής φύσης της δουλειάς. 


Στο ερώτημα ποια προσόντα απαιτούνται για να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα; Ασφαλώς όλα ξεκινάνε από την κατάρτιση, η οποία δεν ξεκινάει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά από το λύκειο ακόμα. Στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αργότερα, πολλοί θεωρούν πρώτης τάξης επιλογή ένα καλό ηλεκτρονικό φροντιστήριο για να δώσει στον ενδιαφερόμενο τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει κανείς στην ειδίκευση αυτή, αφού όντας σπουδαστής της ανώτερης εκπαίδευσης ο όγκος των πληροφοριών είναι τέτοιος που και μόνο ο διαχωρισμός του και η βήμα-βήμα μελέτη και κατανόησή τους αποτελούν εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά και κορυφαίο ζητούμενο.



http://www.biologiaonline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου