Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Διχασμός» στα κόμματα της Βουλής για τα επεισόδια στις παρελάσεις

«Διχασμένα» εμφανίζονται τα κόμματα της Βουλής για τα επεισόδια στις μαθητικές παρελάσεις της χώρας, την αναβολή της στρατιωτικής παρέλασης στη συμπρωτεύουσα και την αποχώρηση του κ. Παπούλια από τον εορτασμό της εθνικής επετείου, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τάσσονται κατά των αντιδράσεων εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα, ενώ από την άλλη, τα κόμματα της Αριστεράς «συμπαρίστανται» στην αγανάκτηση των πολιτών στις δύσκολες μέρες που ζούμε.




«Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους» συνέστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του, 
Ηλία Μόσιαλου, καλώντας το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία, καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Για «ασχήμιες» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,καταλογίζοντας σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι «ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποδοκίμασε τα επεισόδια, σημειώνοντας ότι «είναι ολέθρια αντίδραση σε μία ολέθρια πολιτική.

«Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων» τονίσει ο ΛΑΟΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε την αντιθεσή της στα επεισόδια στις παρελάσεις των μαθητών ανα τη χώρα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, η κυρία Μπακογιάννη, παραφράζοντας τον Καβάφη, δήλωσε ότι αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις.

Από την άλλη, τα κόμματα της Αριστεράς κράτησαν μια στάση περισσότερο φίλα προσκείμενη στους διαδηλωτές και τις διαμαρτυρίες εκφράζοντας την κατανόησή τους για την οργή των πολιτών, μια οργή που πηγάζει από την εξαντλητική για τουςσ εργαζομένους κυβερνητική πολιτική.

Ένδειξη "της μεγάλης λαϊκής οργής και της αντίθεσης που υπάρχει προς την κυβερνητική πολιτική" χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις σε παρελάσεις, σε όλη τη χώρα, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος, για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του".

Όπως σημειώνει, η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε "με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις" και τονίζει ότι "η κυβέρνηση εξαίρεσε (από τις παρελάσεις) τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απο την πλευρά του, τόνισε ότι η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ο Μανώλης Γλέζος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σε άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

«Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση» .

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού.

«Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου