Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Barclay’s: Δύο τα σενάρια για το ελληνικό «κούρεμα»

Δύο σενάρια βλέπει η Barclay’s αναφορικά με τη νέα συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το πρώτο θα είναι «εθελοντικό» και το δεύτερο «εξαναγκαστικό».

Η βρετανική τράπεζα σημειώνει ότι με βάση το πρώτο σενάριο, οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας ανταλλαγής της 21ης Ιουλίου θα διατηρηθούν και θα τροποποιηθεί το ύψος του κουπονιού και το μέγεθος της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.


Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους θα κληθούν σε μια εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, με νέα ομόλογα τα οποία θα λήγουν σε 50 αντί για 30 χρόνια και θα έχουν κουπόνι 2% αντί για 3,8%.


Αντιθέτως το δεύτερο σενάριο είναι ιδιαιτέρως «δυσοίωνο» και θα επιβάλλει, σύμφωνα πάντα με την Barclay’s, ένα πιο επιθετικό κούρεμα που ίσως να μην έχει «εθελοντικό χαρακτήρα».


Σύμφωνα με την έκθεση της Barclays, το ποιο σενάριο θα επιλεγεί εξαρτάται από το αν θα έχουν συγκροτηθεί μέχρι τότε οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο πληρωμής των CDS (ασφάλιστρων κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας), η Barclay’s εκτιμά ότι το πρώτο σενάριο δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός, σε αντίθεση με το δεύτερο το οποίο μπορεί «μπορεί να πυροδοτήσει τα CDS».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου