Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μήπως να κατέβουν από το κανό και οι δημοσκόποι;

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που είδαμε την τελευταία δημοσκόπηση – σιγή που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι και υπήρξαν γεγονότα που άξιζε να «μετρηθούν» την ώρα του «βρασμού».

Το γεγονός διευκολύνει, χωρίς αμφιβολία, την κυβέρνηση και εκ μέρους των εταιριών που διενεργούν τις μετρήσεις δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία – πολύ περισσότερο αν αυτή σχετίζεται με τις διακοπές, τον Αύγουστο και όλα τα συναφή.

Ο επαγγελματίας δεν αφήνει ποτέ και για κανέναν λόγο κενά στο αντικείμενο της δουλειάς του, διότι μετά δεν μπορεί να κάνει κάποιες συγκρίσεις ή να παρακολουθήσει την καμπύλη των απόψεων και διαθέσεων της κοινής γνώμης.

Αν πάλι έχουν κάνει τις μετρήσεις τους και απλώς δεν τις ανακοινώνουν (επειδή δεν τους τις παρήγγειλε κανείς ή τις παρήγγειλε για ίδια χρήση), τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο – και γι’ αυτούς που διενεργούν δημοσκοπήσεις και δεν τις ανακοινώνουν και γι’ αυτούς που τις παραγγέλνουν, αλλά δεν τους συμφέρει να τις ανακοινώσουν.

Έπρεπε ή όχι αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε τι πιστεύει η κοινή γνώμη για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου; Πόσοι δηλαδή θεώρησαν στο τελευταίο δεκαήμερα του Ιουλίου ότι σωθήκαμε και πόσοι πως όχι;

Έπρεπε ή όχι αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ποια είναι η επικρατούσα γνώμη για το θέμα των ταξιτζήδων; Συμφωνεί η κοινή γνώμη με τον κ. Ραγκούση ή με την επαγγελματική τάξη που αυτός αποφάσισε να εξαφανίσει;

Επί ένα μήνα, τον Ιούλιο, έγινε ο κακός χαμός. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε τι πιστεύει ο κόσμος; Αν συμφωνεί με την καταστροφή χρεωμένων επαγγελματιών; Αν θεωρεί πως αυτός ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να καταφέρουμε άλλο ένα πλήγμα στον τουρισμό;

Η τελευταία δημοσκόπηση που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου, στο «Βήμα της Κυριακής» από την Κάπα Research.
Για πρώτη φορά, επτά στους δέκα πολίτες ζητούσαν πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση δεν επετύγχανε τον στόχο της ως τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος επρόκειτο να παρακολουθήσει τα συμβαίνοντα μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να βγει ένα συμπέρασμα για τον Σεπτέμβριο.
Δεν έπρεπε να παρακολουθήσει κάποιος και την γνώμη του κόσμου σ’ αυτό το διάστημα;

Είμαστε στα τέλη Αυγούστου. Θα μας πει κανείς ποια είναι η άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με το πώς πέρασε η κρίσιμη περίοδος, αν επιτεύχθηκε κάποιος στόχος, αν τα πράγματα πάνε καλύτερα ή χειρότερα; Ώστε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι;

Διότι προχθές μάθαμε από τον πρωθυπουργό πως ο λαός δεν θέλει εκλογές. Πόθεν προκύπτει τούτο; Από την έρευνα της 10ης Ιουλίου πάντως όχι. Έχει στη διάθεσή του άλλη έρευνα ο κ. Παπανδρέου;

Στο μεταξύ μάλιστα, συνέβησαν ένα σωρό γεγονότα που επίσης δεν έχουν «μετρηθεί».

Στις 29 Ιουνίου – και αφού είχε προηγηθεί η γελοιότητα της πρόσκαιρης παράδοσης της εξουσίας στον Άγνωστο Χ στις 15 Ιουνίου, ο ανασχηματισμός, οι παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  και η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κόσμος, όμως, συνειδητοποίησε ότι προβλέπει την μετάταξη του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης στο 23%, στις αρχές Αυγούστου.

Στις δουλειές αυτές απασχολούνται 800.000 άνθρωποι, των οποίων η δουλειά θα κινδυνέψει, αν τελικά εφαρμοστεί – που θα εφαρμοστεί, το ξεκαθάρισε και χθες ο κ. Βενιζέλος – αυτό το δυσμενές και παράλογο μέτρο.

Αυτοί – και όλοι οι άλλοι – πότε θα ερωτηθούν; Όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του καταστροφικού για την οικονομία και τον τουρισμό μέτρου;

Κι’ αν στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την έρευνα της ALCO για το ΕΒΕΑ, το 81% των πολιτών αξιολογούσαν αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ποια είναι η γνώμη τους τώρα, μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και, κυρίως, μετά τον καταιγισμό αιτημάτων για παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της χώρας μας προς τους δανειστές της;

Είναι δυνατόν πρώτα η Φινλανδία και μετά ο ένας μετά τον άλλο να μας ζητάνε να… τους δανείσουμε τα λεφτά που θα μας δανείσουν και να μην έχει γίνει ακόμη μια έρευνα για να αξιολογηθούν οι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου;

Στο κάτω-κάτω της γραφής φρέσκος υπουργός είναι, έλαβε σημαντικές αποφάσεις, υπέγραψε χωρίς να ρωτήσει κανέναν για τις εγγυήσεις, είπε ένα σωρό φληναφήματα – με πιο μεγαλειώδες το χθεσινό, σύμφωνα με το οποίο το νέο φορολογικό σύστημα μας… βοηθά να γνωριστούμε μεταξύ μας!

Πότε θα κριθεί ο κ. Βενιζέλος; Αφού καταρρεύσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου;

Συγγνώμη, κύριοι, αλλά στις 12 Ιουλίου συνεδρίασε το Eurogroup και εκεί, στο κοινό ανακοινωθέν, έγινε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων. 

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση μας είπε σε όλους τους τόνους ότι η αναφορά δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την «επίθεση στο ευρώ»!

Στις 21 Ιουλίου οι εγγυήσεις μπήκαν και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά ο κ. Παπανδρέου μας μιλούσε για «σκληρές διαπραγματεύσεις» και οι υπουργοί του τον χειροκροτούσαν.

Το Δεκαπενταύγουστο, όμως, μάθαμε ότι υπήρξε συμφωνία με τη Φινλανδία και μετά πλάκωσαν και όλοι οι άλλοι.

Αυτό θα μετρηθεί κάποτε; Ως στοιχείο αποτυχημένων χειρισμών και μάλιστα σε σχέση με τους πανηγυρισμούς και τα χειροκροτήματα;

Πότε θα μετρηθεί; Όταν θα έχουν ξεχαστεί τα χειροκροτήματα και θα μας έχουν μείνει οι εγγυήσεις;

Δεν πρέπει να μάθουμε αν ο κόσμος συμφωνεί με την διαπραγμάτευση και με την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις εγγυήσεις χωρίς να ρωτήσει κανέναν;

Είναι δυνατόν να έχει υπάρξει τέτοια παταγώδης αποτυχία και να μην γνωρίζουμε τι λέει η κοινή γνώμη;

Συγγνώμη, αλλά πρόκειται περί σκανδαλώδους ανοχής και απαράδεκτου σιωπητηρίου – πολύ περισσότερο που από τον περασμένο Ιούνιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περάσει μπροστά, χωρίς να γνωρίζουμε αν στο μεταξύ η διαφορά έχει διευρυνθεί.

Εκτός κι’ αν κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν τη δουλειά τους στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αντί για δημοσκοπήσεις θα κάνει δημοψηφίσματα.

Υ.Γ. Αν οι δημοσκόποι έχουν ανέβει σε κανένα κανό, τους υπενθυμίζουμε πως ο ρέκτης του σπορ έχει επιστρέψει…


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου