Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η Κρήτη κατοικήθηκε από το 130.000 π.Χ.Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται να βάλει τέλος στην επικρατούσα άποψη πως η Κρήτη κατοικήθηκε από το 30.000 π.Χ. Μέχρι στιγμής ο παλαιότερος οικισμός που είχε βρεθεί στη Μεγαλόνησο χρονολογούνταν στα 7.000 π.Χ. Η αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου....

της North Carolina στις ΗΠΑ, όμως, αναλύοντας χώμα κι εργαλεία, κατέληξε, όπως δημοσιεύει το «Βήμα» στο συμπέρασμα πως οι Homo Erectus ταξίδεψαν ως την Κρήτη και κατοίκησαν εκεί σχεδόν 100.000 χρόνια νωρίτερα από αυτό που πίστευαν αρχικά, δηλαδή από το 130.000 π.Χ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι φυλές Homo Erectus κατοίκησαν στο νησί μεταπηδώντας από περιοχές της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τσεκούρια κι όπλα που είχαν συναντήσει ξανά στην Αφρική κάπου 800.000 χρόνια πριν.

«Με τις νέες τεχνικές ραδιοχρονολόγησης, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά πως τα εργαλεία και τα όπλα που βρήκαμε ξεκινάνε σε ηλικία από τα 50 και φτάνουν μέχρι τα 130.000 χρόνια», τονίζει ο γεωλόγος Καρλ Ουέγκμαν του πανεπιστημίου της North Carolina, προσθέτοντας πως «τα σύνεργα αυτά αποδεικνύουν πως οι κάτοικοι του νησιού, οι προγονοί των πρώτων Μινωιτών, ήταν εξαιρετικοί τεχνίτες και ικανοί για μεγάλες κατασκευές».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου