Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Στην ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα συμφώνησαν Βενιζέλος-ΣόιμπλεΣτην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου αλλά και ώθησης για υποστήριξη της ανάπτυξης με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο Γερμανός ομόλογός του Β.Σόιμπλε στη διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τετάρτη. 


Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο από την ανάληψη του υπουργείου, ο Β.Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές και οικονομικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρέτισε την έγκριση από την Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.

Οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν πως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας», ανέφερε η ελληνική πλευρά.

Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων «είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πριν το δείπνο εργασίας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκε κπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI), οι οποίοι, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους» να στηρίξουν την Ελλάδα.

«Έπαινος για την περιστολή δαπανών» από το Βερολίνο


Παράλληλα, στην συνάντησή που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, ο δεύτερος υπογράμμισε πως «η Γερμανία αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα».

Με φόντο μάλιστα την σύγκρουση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τιους οίκους αξιολόγησης και στον απόηχο της επιθετικής υποβάθμισης της Λισαβόνας από τη Moody's, ο Γκ.Βεστερβέλε στάθηκε στην «ανάγκη για θεσμική μεταρρύθμιση» και ζήτησε να δημιουργηθούν οίκοι αξιολόγησης που θα εδρεύουν στην Ευρώπη.

«Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να είναι ένας στόχος για τον οποίο πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά» ανέφερε στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας πως οι υφιστάμενοι οίκοι αξιολόγησης έχουν πάρα πολλές συγκρούσεις συμφερόντων.www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου