Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο ενώ έκπληξη ήταν η μη επανεκλογή πολλών από τα προβεβλημένα στελέχη από όλα σχεδόν τα κόμματα. Προβληματίζει πάντως την κυβέρνηση η υψηλή για τα δεδομένα της Κύπρου αποχή, που ξεπέρασε το 21%.Συγκεκριμένα, από τους 56 βουλευτές, οι 18 εισέρχονται στη Βουλή για πρώτη φορά, χωρίς να λείψουν οι ανακατατάξεις σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στο Δημοκρατικό Συναγερμό έμεινε εκτός Βουλής, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί στη Λεμεσό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρίστος Πουργουρίδης. Αντίθετα, εξελέγησαν δύο νέοι βουλευτές, μεταξύ τους ο μέχρι σήμερα προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

 
Από το ΑΚΕΛ, εκτός Βουλής έμεινε ο Πάμπης Κυρίτσης, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης συντεχνιακής οργάνωσης, της ΠΕΟ. Ένα από τα νέα ονόματα στη λίστα βουλευτών του ΑΚΕΛ είναι η τηλεπαρουσιάστρια του ΡΙΚ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
 
Στο ΔΗΚΟ δεν επανεξελέγησαν ο Νίκος Κλεάνθους, ηγετικό στέλεχος στη Λάρνακα, που διετέλεσε για μικρή περίοδο ηγέτης του κόμματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης και ο γενικός γραμματέας Κυριάκος Κενεβέζος.
 
Σκληρές ήταν οι μάχες που δόθηκαν μεταξύ των υποψηφίων στην ΕΔΕΚ και ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας. Στη Λεμεσό ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος έχασε την έδρα από το Νίκο Νικολαΐδη και στη Λευκωσία, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Παπαδάκης και ο δημοσιογράφος-τηλεπαρουσιαστής Παύλος Παύλου έχασαν από τη Ρούλα Μαυρονικόλα, με μικρή διαφορά, σε σταυρούς προτίμησης. Ωστόσο, ο Δ.Παπαδάκης και Π.Παύλου υπέβαλαν ένσταση ζητώντας ανακαταμέτρηση, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες.
 
Στο ΕΥΡΩΚΟ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχασε την έδρα του στη Λεμεσό, αφού η δεύτερη έδρα του κόμματος, με βάση τα υπόλοιπα, πήγε στην Αμμόχωστο. Τέλος, στους Οικολόγους, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου έμεινε εκτός Βουλής, αφού η μοναδική έδρα του κινήματος πήγε στη Λευκωσία και στον τέως βουλευτή Γιώργο Περδίκη.
 
Υψηλή η αποχή
Εντωμεταξύ, το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα ποσοστό αποχής στις εκλογές, που έφθασε στο 21,25%, δηλαδή διπλάσιο από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προβληματίζει την κυβέρνηση και τα κόμματα.
 
«Οι εκλογές, δυστυχώς, ανέδειξαν νικητή και την αποχή. Το ψηλό, για τα δεδομένα της Κύπρου, ποσοστό αποχής πρέπει να απασχολήσει όλους. Η αποχή από τις εκλογές δεν είναι υγιές φαινόμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Στέλνει μηνύματα, τα οποία όλοι έχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για το θέμα της αποχής. Πρόσθεσε δε ότι η ευθύνη για τη διόρθωση της κατάστασης ανήκει πρώτιστα στις πολιτικές δυνάμεις, στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου