Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δικαίωση στο ΕΔΑΔ για την Λοΐζου κατά της Τουρκίας

Σε 1.300.000 ευρώ καθόρισε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει η Τουρκία στην ελληνοκύπρια Λοΐζου και την ομάδα των ελληνοκυπρίων που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο για το γεγονός ότι στερήθηκαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους μετά την τουρκική εισβολή στην βόρεια Κύπρο, το 1974.


Με προγενέστερη απόφαση του το Δικαστήριο στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 είχε δικαιώσει την Λοΐζου και την ομάδα των ελληνοκυπρίων που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.


Με την σημερινή του απόφαση, όπου και καθορίσθηκε το ποσό-μαμούθ που πρέπει η Τουρκία να καταβάλλει στους ενάγοντες, υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ επιπλέον για τα δικαστικά έξοδα.


Παράλληλα το Δικαστήριο στο πλαίσιο των αποφάσεων του για τον καθορισμό δίκαιης αποζημίωσης υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 910.000 ευρώ στον τούρκο πολίτη Καγκλάρ για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές είχαν υφαρπάξει πολλά στρέμματα γης ιδιοκτησίας του, χωρίς να του καταβάλλουν αποζημίωση.

Για την υπόθεση αυτή το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Τουρκία, με απόφαση του στις 13 Απριλίου 2010, για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του το Δικαστήριο, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Στην Τζελάλ Καπλάν, που είχε εγκλειστεί το 2005 στις φυλακές με την υποψία ότι ηγείτο εξτρεμιστικής ομάδας επιδικάσθηκε αποζημίωση 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και στον Σαμπρί Γκιούνες, που υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, επιδικάσθηκε αποζημίωση 10.000 ευρώ για ηθική ικανοποίηση ενώ, και τις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία υποχρεούται να πληρώσει και για τα δικαστικά έξοδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου