Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Έγιναν οι πρώτες δοκιμές του ««AutoNOMOS»

Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου – Freie Universität Berlin, ανέπτυξαν μια τεχνολογία που δίνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου στη σκέψη, μέσω αισθητήρων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

Οι επιστήμονες διαχώρισαν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως στρίψε αριστερά, στρίψε δεξιά, πάτα γκάζι, πάτα φρένο κ.α. και ανέπτυξαν μια διεπαφή που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο.

Με τον τρόπο αυτό, η νοητική εντολή, μέσω του αισθητήρα, μεταφέρεται στο κομπιούτερ του οχήματος που αναλαμβάνει να την εκτελέσει. Έτσι, το αυτοκίνητο στην ουσία ελέγχεται με το νου του οδηγού. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Πέρα από κάποιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εντολών το σύστημα δούλευε ικανοποιητικά.

Ωστόσο η όποια καθυστέρηση στην εκτέλεση των εντολών είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί μεγάλους κινδύνους, όπως είπε ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Ραούλ Ρόχας, επικεφαλής του προγράμματος «AutoNOMOS», το οποίο φιλοδοξεί να σχεδιάσει το αυτόνομο αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Πηγή: greenbusiness.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου