Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Θα βάζουν από την τσέπη τους όσα δεν εισπράττουν



Αλλάζει άρδην η κατάσταση στο Δημόσιο, με ειδική εγκύκλιο του υπουργού Γιάννη Ραγκούση, καθώς όσα στελέχη των περιφερειών επιδεικνύουν από δόλο ή αμέλεια αδράνεια στην είσπραξη νομίμων βεβαιωθέντων ποσών, θα καταβάλλουν τα χρήματα από την τσέπη τους.


Η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, εστάλη σε όλες τις Περιφέρειες και μέσα από αυτή ορίζεται ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδράνεια στην είσπραξη των εσόδων, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα για την είσπραξη τους και να παραπέμψουν τους υπεύθυνους για προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημιάς που προξένησαν.

Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δια του αρμοδίου Επιτρόπου, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, θα παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, ενώ θα ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αρμόδια όργανα των περιφερειών οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση κατάρτιση των προϋπολογισμών, οι οποίοι εκτός από ισοσκελισμένοι θα είναι και "σφιχτοί" ενώ οι στόχοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν, για την κατάρτιση των προϋπολογισμών για το 2011, είναι οι εξής:

- Η εναρμόνισή τους προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού 2011 και ιδίως μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά τουλάχιστον 10%.
- Η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.
- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων.
- Η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του κράτους.