Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

H Μόνα Λίζα ήταν άντρας;

Είναι αμέτρητες οι θεωρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρό για το διάσημο πίνακα του Leonardo Da Vinci, τη «Mona Liza». Αυτή τη φορά ο Silvano Vincetti, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «τάραξε τα νερά», αφού ανακοίνωσε ότι η Μόνα Λίζα δεν είναι γυναίκα, αλλά άντρας!
Αν και η επικρατέστερη άποψη για τον πίνακα είναι ότι πρόκειται για τη σύζυγο ενός πλούσιου εμπόρου στη Φλωρεντία, τη Lisa Gheradini, ο Vincetti δήλωσε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τον Gian Giacomo Caprotti, ένα νεαρό άντρα που ήταν γνωστός και ως Salai. Ο νεαρός και ο Da Vinci είχαν εργαστεί μαζί για εικοσιπέντε χρόνια και υπήρξε έμπνευση για το ζωγράφο.

Μάλιστα, για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ο Vincetti συνέκρινε τον πίνακα με άλλους πίνακες του Da Vinci, όπως τον «Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής», στους οποίους είχε ποζάρει ο μαθητής του. Παράλληλα, στα μάτια της «Τζοκόντα» αναγνώρισε δυο μικρά γράμματα, ένα «L» και ένα «S», τα οποία παραπέμπουν στα ονόματα του δάσκαλου και του μαθητή.

Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι του Μουσείου του Λούβρου δεν υιοθετούν τις απόψεις αυτές. «Δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος γράμματος ή αριθμού στον πίνακα σε δυο έρευνες που έγιναν το 2004 και 2009», ενώ σχολίασαν ότι με το πέρας του χρόνου έχουν υπάρξει φθορές στον πίνακα, που πιθανότατα οδήγησαν τον Vincetti σε λάθος συμπεράσματα.

Ο Vincetti αποκάλεσε τους υπεύθυνους «τυφλούς» και τους κάλεσε να συνεργαστούν, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό προς το παρόν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου