Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ, θεωρεί επερχόμενη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ζητά την εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στα όργανα της ΕΕ και κατηγορεί τον κυβερνητικό εταίρο της κ.Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), για εθνική, σοβινιστική ρητορική στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

«Προβλέπω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε-έξι μηνών» λέει ο κ. Στάινμπρικ. Σημειώνει σχετικά ότι και με μηδενικό νέο δανεισμό το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται.

Ως εκ τούτου οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πουν στην Ελλάδα «σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να επαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%».

Κατά τον κ. Στάινμπρικ θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30-40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων.

«Αυτό θα ηρεμούσε τις αγορές, καθώς θα δουν ότι δεν θα χάσουν τα πάντα. Οι εταίροι όμως θα εγγυηθούν μόνον ένα μέρος, περίπου το 60%», λέει ο κ. Στάινμπρικ. Το υπόλοιπο, σημειώνει, «θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν μόνοι τους οι Έλληνες με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο». Διαπιστώνει δε πως «όταν γίνεται για εβδομάδες συζήτηση για αναδιάρθρωση, στις αγορές προκαλείται εκνευρισμός, γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση και να εκτελεστεί».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρ. υπ. Οικονομικών επικρίνει έντονα τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Μέρκελ γιατί είναι παγιδευμένος φραστικά στην απόρριψη του ευρω-ομολόγου και δεν τολμά να πει καθαρά στους Γερμανούς πολίτες ότι «δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς 'κοινοτικοποίηση' των ρίσκων, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τις αγορές να μας υποβάλλουν σε νέες δοκιμασίες».

Κατά τον κ. Στάινμπρικ, «η γερμανική κυβέρνηση επί δώδεκα μήνες προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να κάνει μια νέα αρχή για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη».

Εμπόδιο όμως θεωρεί το κόμμα των Φιλελευθέρων καθώς η ηγεσία του FDP - ο πρόεδρος Βεστερβέλε, ο υπ. Οικονομίας Μπρίντερλε και ο πρόεδρος της ΚΟ Ζολμς - έχει θέσεις, οι οποίες δε βοηθούν την Ευρώπη και στο εξωτερικό θεωρούνται μάλλον επιβαρυντικές. «Μάλιστα το FDP, βλέποντας τις δυσκολίες στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του με εθνικά σοβινιστικά συνθήματα», λέει ο κ. Στάινμπρικ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου