Σε αδιέξοδο, παρά τις αναφορές του Γ. Στουρνάρα ότι οι πιθανότητες είναι 50 – 50, οδηγούνται οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Και το αδιέξοδο δεν είναι πλέον οικονομικό, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί, αλλά πολιτικό. Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αδυνατούν να δώσουν τις… θυσίες που απαιτούν οι δανειστές, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων ειδικά του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με κινούμενη άμμο ενώ οι εστίες σύγκρουσης, με κυρίαρχη αυτή στα πανεπιστήμια, παραμένουν. Την ίδια στιγμή, η χείρα βοηθείας από το εξωτερικό (με τη μορφή μία έγκαιρης πολιτικά συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους ή μίας πολιτικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2014) δεν φαίνεται στον ορίζοντα, εντείνοντας έτσι το κυβερνητικό αδιέξοδο και τις πιθανότητες όλο το ελληνικό πακέτο να κριθεί τελικά στην παράταση, δηλαδή σε χρόνο πιθανά και μετά τον προσεχή Δεκέμβριο.
Η τρόικα αναμένεται σήμερα να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (9:30 πμ) με αντικείμενο τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο Δημόσιο και τον Γιάννη Στουρνάρα (12:00 το μεσημέρι), σε έναν τελευταίο κύκλο επαφών που, πάντως, δεν προοιωνίζεται συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια για το Eurogroup της Παρασκευής και το πλέον πιθανό είναι ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα κάποια στιγμή εντός του Δεκεμβρίου.
H προχθεσινή παραδοχή του κ. Κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά όχι μόνον νέα οικονομικά μέτρα αλλά και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών που ζητά η τρόικα συνοψίζει την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με τον πρώτο να βρίσκεται αντιμέτωπος με, αστήρικτα, σενάρια μεταβατικών πρωθυπουργών από την υπάρχουσα Βουλή και τον δεύτερο με την, πολύ υπαρκτή, αμφισβήτησή του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Επί της ουσίας τα περιθώρια χειρισμού είναι ελάχιστα καθώς ούτε οι δύο πολιτικοί άνδρες μπορούν να υποχωρήσουν πλήρως, ούτε βέβαια και η τρόικα να εμφανιστεί ότι κάνει στροφή 180 μοιρών μεταβάλλοντας πλήρως στάση.
Από το εσωτερικό του Μαξίμου, τέλος, διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις. Άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού και, μάλιστα, σύντομα, άλλοι κάνουν λόγο για πλήρες αδιέξοδο καθώς είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και θα πέσει είτε θα αρνηθεί και θα βρεθεί σε νέα φάση χρηματοδοτικής ασφυξίας. Προφανώς, μεταξύ, των δύο εκτιμήσεων υπάρχουν και αρκετές εναλλακτικές, ωστόσο όσα λέγονται είναι ενδεικτικά του κλίματος αγωνίας που κυριαρχεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου