Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα Σύνοδος που διοργανώνει η καγκελαρία για την καταπολέμηση της ανεργίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η ανεργία κυρίως ανάμεσα στους νέους πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και έχει γονατίσει την Ελλάδα, με τα ποσοστά ανάμεσα στους νέους να ξεπερνούν το 60% ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 7,6%.
Πολλοί κάνουν λόγο για γερμανικό «θαύμα» στον τομέα της απασχόλησης με τη Γερμανία να παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά. Για τι είδους απασχόληση όμως μιλάμε; Εδώ και τουλάχιστον τρια χρόνια η Γερμανία προωθεί νέες μορφές απασχόλησης με ανύπαρκτους μισθούς που το μόνο που καταφέρνουν είναι να διατηρούν χαμηλά τους αριθμούς των ανέργων και τίποτα παραπάνω.
Το Βερολίνο επιχειρεί να επιβάλει το γερμανικό μοντέλο απασχόλησης συμβουλεύοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά του εάν θέλουν να μειώσουν την ανεργία και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα. Και παρά τις ολόκληρες γενιές νεόπτωχων που δημιουργούνται οι εμπνευστές των ελαστικών μορφών εργασίας επιμένουν στα σχέδιά τους.
Οι τρεις φράσεις που πρέπει κανείς να μάθει καλά γιατί θα κυριαρχήσουν στα εργασιακά τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής: mini-jobs (δουλίτσες δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση), 1 euro jobs (εργασία με ένα ευρώ την ώρα) και baggers (απλήρωτη εργασία που αμείβεται μόνο με φιλοδωρήματα).
Mini-jobs για 350 ευρώ το μήνα
Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης που σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ εισοδήματος της τάξης των 350-400 ευρώ το μήνα. Η συγκεκριμένη μορφή εργασίας απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ελκυστικό πακέτο για τους εργοδότες. Το 2009 περίπου 4,9 εκατομμύρια Γερμανοί εργάζονταν με αυτό το καθεστώς.
Τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα είχε προκληθεί σάλος στην Ισπανία όταν ο τοπικός τύπος αποκάλυπτε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας με το καθεστώς αυτό και μισθούς κάτω των 400 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός τότε στη χώρα ήταν 641 ευρώ. Η εισήγηση αυτή μάλιστα είχε παρουσιαστεί ως όρος ώστε η ΕΚΤ να εξακολουθεί να αγοράζει το ισπανικό χρέος!
Ein-Euro-Job
To «Εργασία για ένα ευρώ» είναι ένα πρόγραμμα που έχει προωθήσει χρόνια τώρα το γερμανικό κράτος προκειμένου να μειώσει την ανεργία. Αφορά κυρίως μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι αναγκάζονται να εργαστούν σε διάφορες εργασίες κοινωφελούς κυρίως μορφής αμειβόμενοι από 1 έως 2,5 ευρώ την ώρα επιπλέον του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν.
Το περισσότερο που μπορεί να εργαστεί κάποιος είναι 30 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή κερδίζει επιπλέον 120 ευρώ τον μήνα) ενώ οποιοσδήποτε εργάζεται περισσότερο από 15 ώρες την εβδομάδα αυτομάτως διαγράφεται από τα μητρώα ανέργων και δεν καταγράφεται από την στατιστική υπηρεσία της χώρας ως άνεργος. Τέτοια εργασία διαρκεί περίπου 6 με 9 μήνες και είναι αφορολόγητη.
Οι baggers από τις ΗΠΑ εμπνέουν την Ευρώπη
Είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο επάγγελμα στις ΗΠΑ, κυρίως ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές που θέλουν ένα χαρτζηλίκι, μόνο που ο εργαζόμενος δεν έχει μισθό...Οι baggers είναι οι άνθρωποι που στα σούπερ-μάρκετ βοηθούν τους πελάτες να βάλουν τα ψώνια τους στις σακούλες και κάποιες φορές τις μεταφέρουν στα αυτοκίνητά τους.
Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση απέναντί τους ενώ η αμοιβή τους έρχεται από την καλή θέληση των πελατών και του φιλοδωρήματος που θα τους δώσουν. Επιπλέον η επιχείρηση τους δίνει μια μικρή έκπτωση για τις αγορές τους! Με λίγα λόγια φιλοδώρημα και κουπόνι...
Ήδη και στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει να εμφανίζονται baggers τους οποίους μάλιστα νοικιάζουν εταιρίες στα σούπερ μάρκετ για τρία ευρώ την ώρα ενώ οι ίδιοι πληρώνονται μόνο μέσω των φιλοδωρημάτων.
Στην Ελλάδα βέβαια που τα ψώνια μας τα βάζουμε μόνοι μας στις σακούλες μπορεί να δημιουργήσουμε την γενιά των «cleaners» που θα καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια!
Read more: http://newpost.gr/post/249495/oi-nees-morfes-ergasias-poy-thelei-na-prowthhsei-to-berolino#ixzz2XyFywY8J
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου