Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Λύση μέσα στο σαββατοκύριακο βλέπει η κυβέρνηση

Στην ελαστικότητα της τρόικας προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να αποφασιστεί την Δευτέρα η εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup υπολογίζει η κυβέρνηση.


Μετά την συνάντηση των τροικάνων με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η διαπραγμάτευση θα κλείσει. Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή έχει υπάρξει σημαντική προσέγγιση των δύο πλευρών. Το δημοσιονομικό κενό έχει περιοριστεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ αφού η Τρόικα δέχθηκε τις προτάσεις και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στα περισσότερα ζητήματα ακόμη και στην αλλαγή του τρόπου είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα. Παραμένει όμως η μεγάλη διαφορά στο θέμα των απολύσεων και της μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων πάνω από τους 15.000 όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο συμβιβασμός φαίνεται ότι θα προκύψει με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός έχει προτείνει συγκεκριμένους φορείς και αριθμούς από τους οποίους θα γίνουν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων. Η δηλωμένη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη υπέρ των απολύσεων βοηθά στην διαπραγμάτευση σε αντιδιαστολή μάλιστα με την υπεράσπιση των υπαλλήλων και της νομιμότητας από τον προκάτοχό του κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση η οποία παρατείνει την πολιτική αστάθεια που δημιούργησε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και να επαναφέρει την χώρα στο αισιόδοξο σενάριο. Θεωρεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η στήριξη που ασμένως του προσφέρει η γερμανική ηγεσία όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε παρότι δεν είναι συμπαθής από την ελληνική κοινωνία. Εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση ότι η στήριξη της γερμανίας καθησυχάζει τις ανησυχίες και ότι παρά τις επίσημες δηλώσεις το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι υπαρκτό ενδεχόμενο.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση και για τον επιπλέον λόγο ότι διατηρεί την εσωκομματική γκρίνια όπως δείχνουν οι δηλώσεις στελεχών είτε για τις σχέσεις με την Χρυσή Αυγή είτε για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων για την νέα Πολιτική Επιτροπή. Ο κ. Σαμαράς θα ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή στην ομιλία του την Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή που θα αναδείξει και το νέο γραμματέα του κόμματος που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Αναμένεται δε να αποδοκιμάσει τις σχετικές δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση ως προς την φυσιογνωμία της ΝΔ και σε κάθε περίπτωση λειτουργούν σαν εξωραισμός της Χρυσής Αυγής. 

Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα

Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί.

«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

«Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο μήκος κύματος Βενιζέλος-τρόικα


Επέμεινε και στη θεση πως ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων
Σε άλλο μήκος κύματος βρίσκονται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Τρόικα όπως αποδείχτηκε και στη χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Βενιζέλος επίσήμανε στους ελεγκτές τα σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Αθήνα.

Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να μιλήσει «πολιτικά» προς τους ελεγκτές (κάτι που συνηθίζει να κάνει και στο παρελθόν) και υπογράμμισε την ανάγκη οι επισκέψεις της τρόικας να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα... μεγάλα επιτεύγματα, όπως ειπε χαρακτηριστικα, της χώρας και οι προοπτικές  που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Κατα τον κ. Βενιζέλο δεν πρέπει να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν, κατα την αποψή του, μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου.

Επίσης επέμεινε στη θεση πως ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Εξίσου ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν η συμφωνία της τρόικας με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και την δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.

Στο κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας, συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βασικό σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Βενιζέλος ήταν η ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα. Γιατί αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι παράλληλες, διαφανείς, απολύτως αξιοκρατικές, εγγυημένες από ανεξάρτητες αρχές, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, που είναι η οργάνωση ενός άλλου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου