Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

''ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ'' ...ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ DAILY MAIL ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και κακουχίες σε όλη τη χώρα. Σε μία κοινωνία, όμως όπου ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, τα παιδιά σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη αυτής της κρίσης...

Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει ο ρεπόρτερ Ιαν Μπίρελ της Daily Mail το ρεπορτάζ του για την κρίση στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στις οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία, γιατί αδυνατούν να τα μεγαλώσουν. 

Πρόκειται για τα «ξεχασμένα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης», όπως τα αποκαλεί ο δημοσιογράφος, ο οποίος επισκέφτηκε το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη και συνομίλησε με γονείς, αλλά και παιδιά που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Τα 80 από τα 100 παιδιά που φιλοξενούνται σε ένα ίδρυμα, βρίσκονται εκεί επειδή οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους παρέχουν ούτε τα βασικά, λέει το ρεπορτάζ. Το 10% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα, ενώ υπάρχουν συχνές αναφορές εκπαιδευτικών για υποσιτισμένα παιδιά ή μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. 

Στο Ζάννειο  Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής, ο 9χρονος Νίκος Ελεφθεριάδης μου προσέφερε ένα κομμάτι κέικ, γράφει ο Ιαν. Όταν τον ρώτησα πώς είναι, μου απάντησε με ένα ειρωνικό και ντροπαλό χαμόγελο: Είμαι τόσο σκληρός, όσο ένα ξύλο. 

Οι γονείς του, η Όλγα και ο Αλέξανδρος έφτασαν στο Ίδρυμα προκειμένου να πάρουν τα τρία μεγαλύτερα παιδιά τους σπίτι, για το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο έχασαν τη δουλειά τους πριν από δύο χρόνια, και έκτοτε είναι άνεργοι, αναφέρει το ρεπορτάζ. Με πέντε παιδιά, η Όλγα και ο Αλέξανδρος προσπαθούν να επιβιώσουν παίρνοντας 400 ευρώ το μήνα  ως επίδομα και δουλεύοντας σε περιστασιακές δουλειές, με μαύρα χρήματα. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούν να ζήσουν και τα δύο μικρότερα παιδιά τους. 

Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα στην Ελλάδα της κρίσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος. Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι άνεργοι, όπως επίσης τα δύο τρίτα των νέων, κάτω των 25 ετών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Και όσοι δουλεύουν ακόμα, ωστόσο, παλεύουν να επιβιώσουν. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 30% μέσα σε τέσσερα χρόνια και νέοι φόροι επιβάλλονται στην Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ. 

Το ρεπορτάζ της Daily Mail επικαλείται επίσης στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο βοήθησε 10.927 παιδιά μόνο τον τελευταίο χρόνο, παρέχοντάς τους τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία, αλλά και ψυχολογική βοήθεια.

«Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συστολή της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30», σχολιάζει ο Μπίρελ.




http://fimotro.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου