Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τι κάνει σήμερα η Ελένη Ζιώγα;

Η Ελένη Ζιώγα κατάγεται από το Συρράκο της Ηπείρου αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της είναι ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας και μητέρα της η πιανίστας Ελένη Σαράντη. 

Σπούδασε στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου Αθηνών την οποία όμως εγκατέλειψε λίγο πριν πάρει το πτυχίο της. Παράλληλα σπούδαζε μουσική (πιάνο, κλασσικό τραγούδι) στο Ωδείο Αθηνών. Αργότερα πήρε μαθήματα υποκριτικής.



Η πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιού ήταν στο θέατρο το 1996, στο έργο του πατέρα της «Χρωματιστές Γυναίκες». Ένα χρόνο νωρίτερα έγραψε τους πρώτους της στίχους σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη.

Αργότερα εμφανίστηκε στο έργο « Μπιγκ Μπαγκ» ενώ παράλληλα ετοίμαζε και το πρώτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ(« Μόνο ένα φιλί») σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα.

Το χειμώνα του 2000, ενώ εμφανιζόταν σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, εκδόθηκε το δεύτερο άλμπουμ της («Φύλακας άγγελος») με ερμηνευτή το Γιάννη Κότσιρα και συνθέτη τον Αντώνη Μιτζέλο.

Στην τηλεόραση, από την οποία έγινε και ευρύτερα γνωστή στο κοινό, πρωταγωνίστησε σε τέσσερις δραματικές σειρές στις οποίες υπέγραψε και το σενάριο. Αυτές ήταν οι: «Σαν αδελφές» (ΕΤ 1 ), «Φύγαμε» (MEGA), «Alma Libre» (MEGA), « Μετράω στιγμές» (MEGA).

Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με τους: Ελευθερία Αρβανιτάκη, ΄Ελλη Πασπαλά, Δημήτρη Μπάσση, Μιχάλη Χατζηγιάννη, ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νάνα Μούσχουρη, Νίκο Αντύπα, καθώς και με το Μίκη Θεοδωράκη. Το τρίτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα κυκλοφόρησε με τίτλο « Η καλύτερη μέρα είναι αυτή που στα όνειρα αντέχει», ενώ αρκετά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στα Ιαπωνικά με ερμηνευτές τον Inaba Akira και το « έθνικ» συγκρότημα «Morning Musume».

Το 2003 εμφανίστηκε στο «Από μηχανής θέατρο» με το μονόλογο του Άκη Δήμου. Με την παράσταση αυτή συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Μονολόγων του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης τον Μάιο του 2004.

Το Μάρτιο του 2006 εμφανίστηκε στη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, υποδυόμενη τον επώνυμο ρόλο.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους επανεμφανίστηκε ως στιχουργός με το τέταρτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ «Ο χορός των άστρων» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά.

Tο χειμώνα του 2008 πρωταγωνίστησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην κωμωδία του Νικόλαου Λάσκαρη « Μαλλιά Κουβάρια» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Το χειμώνα του 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Επιστροφή Άλλου» που περιέχει όλους τους στίχους που είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε καθώς και κάποια ανέκδοτα ποιήματα.
Στο τέλος του 2011 υπέγραψε τους στίχους στο τραγούδι της ταινίας του Νίκου Κουτελιδάκη «Το ταγκό των Χριστουγέννων» (βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη) σε μουσική του Γιάννου Αιόλου και με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

Την άνοιξη του 2012 συμμετείχε με δύο τραγούδια («Πόλη» «Θάλασσα γυαλί») στο άλμπουμ «Για πού τραβάς ελπίδα» των Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Το Δεκέμβριο η Ελένη Ζιώγα εμφανίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , σ΄ένα μονόλογο με τίτλο » Το μυστικό της κυρίας Έλεν» γραμμένο από την ίδια και βασισμένο στο μυθιστόρημα του πατέρα της Βασίλη Ζιώγα.

Αυτή την περίοδο η Ελένη Ζιώγα επαναλαμβάνει τον μονόλογο στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται, όπως λέει, για την από σκηνής εξομολόγηση ενός οικογενειακού μυστικού. Τις σχέσεις δηλαδή μιας μητέρας με τον συγγραφέα γιο της, του οποίου την αγωνιώδη πάλη για την ανακάλυψη της αλήθειας στο υπαρξιακό ερωτηματικό του θανάτου η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει.

Τον μονόλογο έχει γράψει η Ελένη Ζιώγα και βασίζεται στο μυθιστόρημα του πατέρα της με τίτλο «Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου». Για τον ίδιο τον Ζιώγα, το μυθιστόρημα που έγραψε μετά το θάνατο της μητέρας του, ήταν ένας φόρος τιμής, μια χειρονομία αγάπης, αλλά ταυτόχρονα και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο της ζωής του. Στο δικό της εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται την ιστορία της γιαγιάς της και του πατέρα της και συμπληρώνει την ιστορία τους όπως την έζησε η ίδια, ενώ, καθώς ερμηνεύει το ρόλο της συνονόματης γιαγιάς της ολοκληρώνει, καθώς πρέπει, τούτη την οικογενειακή υπόθεση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου